Linkovi

Na redu privatni mirovinski računi? (9/12/04) - 2004-12-09


Tihi rat predsjednika Busha je onaj za reformu državnog mirovinskog sustava, piše "Christian Science Monitor". Taj je rat počeo proteklog vikenda s kampanjom lobiranja u korist stvaranja privatnih mirovinski računa unutar državnog sustava. Prema bostonskom listu, radi se o temeljnoj promjeni stupa američke unutrašnje politike.

Za sada, nitko niti ne spominje neku zakonsku mjeru koja bi potekla iz Bijele kuće, ili uživala predsjednikovu podršku. Sve se zbiva mnogo tiše: probrani zakonodavci bili su već pozvani u Bijelu kuću na male razgovore uz kavu o penzijskom sustavu poznatom kao Social Security. No, ponavlja bostonski list, tiho ili glasno, nitko ne spominje otkuda će administracija financirati oko bilijun dolara – koliko se procjenjuje da bi koštala tranzicija sadašnjeg sustava prema poluprivatiziranom.

"New York Times" piše kako su se čelnici pokreta za prava homoseksualaca u Americi našli u središtu vrlo žučne i sve javnije rasprave oko toga bi li se trebali okrenuti umjerenijim ciljevima nakon što je u 11 saveznih država odobren amandman ustavu kojim se zabranjuje istospolni brak. Upravo nedavno je najveća takva organizacija u sjedinjenim Državama za dopredsjendika po prvi puta imenovala osobu koja je heteroseksualne orijentacije i usvojila skromnije ciljeve rada u skladu s – kako je rečeno – 'političkom realnošću'.

"Washington Post" se bavi najvećim masovnim paležom u povijesti ovog grada. Još uvijek nepoznati palikuće podmetnuli su požare u 30 kuća u jednom novom naselju koje se tek gradi. Građani su toliko ogorčeni takvim činom da su donacijama malih biznisa prikupljena sredstva za nagradu za informacije o počiniteljima paleža u visini od 100 tisuća dolara. Motiv paleža se još ne zna, premda se radi o području koje je izazivalo žučne bitke zbog zaštite okoliša

XS
SM
MD
LG