Linkovi

Senat usvojio reformu obavještajnih službi (9/12/04) - 2004-12-09


Američki Senat usvojio je prijedlog zakona o reformi obavještajnih službi, dan nakon što je to učinio i Zastupnički dom Kongresa. Zakon je usvojen s 98 glasova "ZA" i dva glasa "PROTIV". Usvojena mjera sada ide na potpis predsjedniku Bushu.

Usvojenim zakonskim prijedlogom predviđa se najobuhvatnija reforma američkih obavještajnih službi u više od pola stoljeća. Reforma obuhvaća uvođenje dužnosti nacionalnog direktora za obavještajne službe i nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, koji bi koordinirali prikupljanje i razmjenu obavještajnih informacija. Čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist izjavio je da je usvojeni zakon važno sredstvo u borbi protiv terorizma.

"Novi bi nam zakon trebao pomoći da bolje koristimo naše obavještajne kapacitete, da obavještajne službe široko razmjenjuju obavještajne podatke, da se naša strategija za vođenje ovog rata razvija efikasno i da njome ispunimo spomenute ciljeve," kazao je Frist.

TEMeđutim, neki zakonodavci kažu da novi propis ne uključuje strože standarde useljavanja, te da ne onemogućuje nezakonitim imigrantima – i potencijalnim teroristima – da nabave vozačke dozvole ili druge osobne dokumente.

XS
SM
MD
LG