Linkovi

Teroristički napad u Saudijskoj Arabiji (9/12/04) - 2004-12-09


6. prosinca, dobro naoružani teroristi napali su kompleks američkog generalnog konzulata u Džedi u Saudijskoj Arabiji. U napadu je ubijeno osam ljudi, uključujući četiri lokalna djelatnika konzulata i jednog čuvara. Trojica od petorice napadača, koji su se probili kroz sigurnosni ulaz također su ubijeni. Saudijske snage sigurnosti uhvatile su preostalu dvojicu napača.

Ovaj napad i druga teroristička djela neće, kazao je predsjednik George Bush, zaustaviti Sjedinjene Države.

"Napadi u Saudijskoj Arabiji podsjećaju nas da su teroristi još uvijek aktivni. Oni žele utjecati na volju slobodnih zemalja. Oni nas žele natjerati da se povučemo iz Saudijske Arabije. Oni žele da postanemo plašljivi i preoprezni pred njihovom spremnošću da ubijaju nasumce i da ubijaju nevine," kazao je.

Predsjednik Bush je dodao da su upravo zato dolazeći izbori u Iraku tako važni u borbi protiv terorizma.

"Ljudi koji su spremni ubijati druge automobilima-bombama učinit će sve što mogu da bi zaustavili demokraciju. Za to postoji i razlog – slobodno društvo u Iraku bilo bi, naime, veliki poraz za teroriste. Kada bi ti ubojice uspjeli zaustaviti izbore, to bi poslalo pogrešnu poruku svijetu i samom iračkom narodu," kazao je predsjednik Bush.

Uspjeh u Iraku predstavljat će pobjedu civiliziranog svijeta. Teroristi su toga svjesni. Oni strahuju da će jednog dana Srednji istok odbaciti tiraniju i nasilje, te da će vladavinu terora zamijeniti vladavinom naroda.

Teroristi koji izvode napade u Saudijskoj Arabiji, Iraku i Afganistanu, ili bilo gdje drugdje gdje narod čezne za slobodom, neće uspjeti. Prema riječima predsjednika Busha, "Sloboda i pravda privlačnije su od mržnje i tiranije u bilo kojem njihovom obliku. Rat protiv terora neće završiti neriješeno, već našom pobjedom."

XS
SM
MD
LG