Linkovi

Koliko je opasna pobuna u Iraku? (8/12/04) - 2004-12-08


Administracija predsjednika Busha priopćila je da ne nastoji umanjiti ozbiljnost pobune u Iraku. Prethodno je, kako je javljeno, CIA u novom izvještaju upozorava da se sigurnosna situacija u Iraku pogoršava.

Američko Državno tajništvo priopćilo je da administracija ima jasan i realističan pogled na pobunu u Iraku. No, kako je rečeno, napadi pobunjenika, koji su posljednjih dana odnijeli živote desetaka iračkih vojnika i policajaca, samo su dio složene situacije u toj zemlji.

Prije priopćenja State Departmenta, "New York Times" je objavio detalje – kako je rečeno – oproštajnog izvještaja šefa na odlasku jedne lokalne ispostave CIA-e u Iraku, u kojem se kaže da se sigurnosna situacija u Iraku pogoršava, te da se možda neće popraviti u dogledno vrijeme. Ton tog dokumenta, koji je "procurio" u javnost, znatno je pesimističniji od izjava dužnosnika administracije, koji govore o prilikama za napredak koje će se otvoriti planiranim izborima krajem siječnja. Između ostaloga, dužnosnik CIA-e, za kojeg se kaže da je završio godinu dana službe u Iraku, upozorava na mogućnost daljnjeg nasilja i vjerskih sukoba ukoliko iračka vlada ne bude u stanju nametnuti svoj autoritet i obnoviti gospodarstvo.

Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli nije želio komentirati navode iz CIA-inog izvještaja, rekavši da se radi o zaštićenom dokumentu, no nije demantirao njegovo postojanje. Ipak, dodao je da vlada ne pokušava umanjiti probleme u Iraku.

"Uvijek smo imali jasan i realističan pogled na situaciju u Iraku. Nitko ne pokušava ništa uljepšati. Shvaćamo da smo suočeni s upornom i teškom pobunom. Mislim da razumijemo što je pred nama. Zajedno s iračkom vladom, imamo plan za zaustavljanje pobune," kazao je.

Ereli je izjavio da se američka strategija vidjela u Najafu i Faludži, gdje su američke i iračke snage upotrijebile vojnu silu i politički pritisak da bi se obračunale s pobunjenicima. Također je istaknuo intenzivne američke napore na obnovi Iraka, koji, kako je rekao, poboljšavaju živote Iračana. Kako je dodao, ocjene poput ove CIA-ine su važne za potpuno razumijevanje situacije u Iraku, no one su tek dio nijansirane i komplicirane slike o toj zemlji.

"New York Times" je također javio da je bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima John Negroponte pismeno izrazio svoje neslaganje s CIA-nim izvještajem, rekavši da koalicijske i iračke snage postižu veće uspjehe u borbi protiv pobunjenika, nego što se to vidi iz izvještaja. Taj je izvještaj, inače, samo posljednji u nizu obavještajnih izvještaja kritičnih o politici prema Iraku, koji su u zadnjih nekoliko mjeseci "procurili" u medije.

XS
SM
MD
LG