Linkovi

Lawrence od Arabije - obavezno štivo za američke zapovjednike (8/12/04) - 2004-12-08


'Engleski je narod odveden u Mezopotamiju u klopku iz koje će biti teško iščupati se i zadržati i dignitet i čast. Stvari stoje mnogo gore nego što nam je bilo rečeno. Danas nismo daleko od katastrofe,' citira "Christian Science Monitor" članke koje je 1921. godine u londonskom "Timesu" objavio pukovnik T.E. Lawrence, poznatiji kao Lawrence od Arabije.

Riječi Lawrencea od Arabije postale su svježe štivo među američkim vojnim zapovjednicima u Iraku, vojnim povjesničarima, te novinarima koji kroz njih pokušavaju bolje razumjeti izazove s kojima se u istoj zemlji, više od 8 desetljeća kasnije, sučeljavaju Sjedinjene Države. Kako piše bostonski list, knjiga pukovnika Lawrencea "Sedam stupova mudrosti", o ustanku Arapa 1917. godine protiv vlasti Otomanskog carstva i uporabi gerilskih napada za prekid opskrbnih linija, druga je na popisu od stotinu djela preporučenog štiva za američke vojne zapovjednike u Iraku.

"New York Times" piše o odluci savezne države New York da ublaži kazne protiv kaznenih djela u vezi s drogama. Ova savezna država ima obvezatzne vrlo stroge kazne, koje su među najtežima u čitavim Sjedinjenim Državama. Primjerice, niskorangirani ulični preprodavači mogu biti kažnjeni zatvorom od 15 godina, pa i doživotno čak i ako se radi o prvoj osudi. Po novim mjerama, ista će kazna biti od 8 do najviše 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG