Linkovi

Zastupnički dom Kongresa usvojio zakonski prijedlog o reformi obavještajnih službi (8/12/04) - 2004-12-08


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski prijedlog o reformi obavještajnih službi sa 335 glasova "ZA" i 75 glasova "PROTIV". To će biti druga velika reforma u američkoj vladi od terorističkih napada na New York i Washington 2001. O predloženoj reformi obavještajnog sustava mora se izjasniti i Senat, što bi moglo dogoditi već danas. Nakon toga, zakon stupa na snagu potpisom predsjednika Busha. No, izjašnjavanjem u Zastupničkom domu već je otvoren put uvođenju novog položaja nacionalnog direktora za obavještajne aktivnosti, koji će koordinirati rad oko 15 vladinih agencija, uključujući i agencije pod kapom Pentagona. Demokratska zastapnica Jane Harman rekla je: "Uvijek sam govorila da dobrim ljudima treba i dobro oruđe. Ovime će dobiti ono što im treba da uspiju."

Čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist kazao je: "Ovaj zakonski prijedlog pokrenut će čitav niz reformi, koje će s vremenom znatno unaprijediti našu sposobnost da uspješno vodimo rat protiv terorizma."

Novi zakon provodi u praksi preporuke komisije koja je istraživala terorističke napade na New York i Washington. Republikanci i demokrati pohvalili su nastojanja predsjednika Busha da pomogne zakonodavcima da nadiđu razilaženja oko novog zakona.

XS
SM
MD
LG