Linkovi

Uklonjena zapreka zakonu o reformi američkog obavještajnog sektora (7/12/04) - 2004-12-07


Zakonodavci oba doma američkog Kongresa objavili su da su uklonili jednu od zapreka prijedlogu zakona o reorganizaciji obavještajnih službi. Ppregovarači još uvijek rade na drugoj preostaloj zapreci dok predsjednik Bush i obitelji žrtava terorističkih napada na Sjedinjene Države pozivaju Kongres na akciju.

Vijest o postignutom sporazumu objavili su na konferenciji za novinare republikanski predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za oružane snage i njegov kolega iz Senata. Kongresmen Duncan Hunter jedan je od dvojice ključnih republikanaca u Zastupničkom domu koji je blokirao glasovanje o navedenom zakonu u studenome.

"Suglasili smo se da ćemo podržati ovaj prijedlog jer sada udovoljava standardima za koje smo mi bili zainteresirani, a to je zaštita naših snaga na bojišnici."

Primjedbe kongresmena Huntera, koje su ponovili i neki drugi republikanci, odnosile su se na prijedlog prema kojem bi novi nacionalni direktor za obavještajne agencije imao kontrolu nad proračunom svih obavještajnih agencija. To bi se, smatrali su oni, moglo odraziti na vojni zapovjedni lanac odnosno na tok obavještajnih informacija, naročito od satelita, do američkih vojnika na bojišnicama. Međutim, u posljednjem trenutku u prijedlog su uključena pojašnjenja koja su zadovoljila kongresmena Huntera. Komenirajući zbivanja u Kongresu predsjednik Bush je izvršio dodatni pritisak pozvavši zakonodavce da nadiđu razlike i usvoje prijedlog zakona.

"To je dobar zakon. To je potreban zakon. To je zakon koji je važan za sigurnost naše zemlje."

Prijedlog zakona o reformi američkih obavještajnih službi uključit će gotovo sve preporuke neovisnog povjerenstva koje je istraživalo okolnosti terorističkih napada na Sjedinjene Države. Među njima su imenovanje nacionalnog direktora za obavještajne djelatnosti i osnivanje centra za protuterorističke aktivnosti kojima se želi objediniti prikupljanje, dijeljenje i analiziranje obavještajnih materijala.

Međutim, dok su uklonjene dvojbe oko nadležnosti nad proračunom i očuvanjem integriteta zapovjednog lanca, nerješenim ostaje pitanje ilegalnog useljavanja, naročito izdavanje vozačkih dozvola ilegalnim imigrantima. Predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za pravosuđe, Jim Sensenbrenner, zalaže za uvođenje ograničenja na izdavanje vozačkih dozvola ilegalnim useljenicima te želi druge oštrije mjere oko davanja političkog azila. On smatra da je prijedlog zakona nepotpun. I kongresmen Hunter drži zakon još nije u potpunosti dogovoren te nije odgovorio na pitanje hoće li zatražiti da se zakonski prijedlog bude podnesen na glasanje unatoč nerješnim primjedbama oko ilegalnog useljavanja.

U slučaju da Zastupnički dom i Senat usvoje zakonski prijedlog ovog tjedna zakonodavci bi dali predsjedniku Bushu pobjedu dobrodošlice uoči polaganja predsjedničke prisege u siječnju za još jedan četverogodišnji mandat. No, neovisno o daljnjim događanjima, Bijela kuća djeluje frustrirano opozicijom dvojice kongresmena iz predsjednikove vlastite strane te nekim dužnosnicima Ministarstva obrane koji su zaprijetili da će potkopati zakon.

XS
SM
MD
LG