Linkovi

Powell: 'Zapad se ne natječe s Rusijom' (8/12/04) - 2004-12-07


U Sofiji je završen ministarski sastanak Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Okončan je u sjeni razlika između Sjedinjenih Država i Rusije, u vezi situacije u Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da praćenje odvijanja izbora, od strane promatrača iz inozemstva, ne bi trebalo postati “sredstvo političke maipulacije i destabilizacije pojedinih zemalja.”

Američki državni tajnik Colin Powell “kategorički je odbacio” kritike prema kojima Zapad pokušava proširiti svoj utjecaj na Ukrajinu. Državni tajnik rekao je da su Washington i njegovi saveznici jedino zainteresirani da ukrajinski narod živi u slobodi. “Nije riječ o širenju sfera utjecaja, već o ostvarivanju mogućnosti da narodi slobodno biraju svoje čelnike” – rekao je šef američke diplomacije.

Gospodin Powell je nakon sastanka Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi u Sofiji također rekao da se “Zapad ne natječe s Rusijom” kada je u pitanju situacija u Ukrajini, Gruziji i u zemljama Središnje Azije.

******

U Ukrajini se politička bitka za vlast preselila u parlament, gdje zastupnici nastoje postići sporazum o održavanju novih, poštenih i slobodnih izbora za predsjednika države.

Europski pregovarači nisu, nakon šest sati dugih razgovora, uspjeli posredovati u postizanju sporazuma.

Aktualni predsjednik leonid Kučma je izjavio da predstavnici vlasti i oporbe imaju različite poglede na ustavne promjene, koje bi trebale smanjiti ovlasti novog predsjednika.

XS
SM
MD
LG