Linkovi

Ekspert New York Timesa o najboljim kompjuterskim igrama 'za pod bor' (8/12/04) - 2004-12-07


Ove blagdanske sezone, elektronička zabava po prvi puta bi mogla biti bolje prodavana roba od odjeće i nekih drugih tradicionalnih blagdanskih poklona. Kao i uvijek, mladi su najbolja publika za najnovije i 'najvrućije' kompjuterske igre i hi-tech pomagala. O elektroničkoj strani onoga što bi se moglo naći pod božićnim borom, više – u prilogu Adama Phillipsa.

Michel Marriott prati tehnološke novitete za list "New York Times". Premda izvješćuje za vrlo 'odrasli' list, on se ne može oteti čisto dječačkoj radosti dok pregledava stotine novih kompjuterskih igara, izloženih u jednoj od njujorških najvećih trgovina elektronikom. Neke od tih igara sadrže i vrlo nasilne, brutalne, pa čak i – moglo bi ih se nazvati – materijale 'samo za odrasle'.

"Ovo je za igre jedna sjajna godina. Evo, ovo su sve hitovi; za neke su ljudi stajali u redovima da bi ih kupili čim su pušteni u prodaju. 'Halo 2', igra koju su zajedno kreirali Microsoft i Bungge, je vjerojatno NAJ igra ove sezone: milijun i pol primjeraka je bilo prodano i prije nego što je uopće puštena u prodaju. To je futuristička 'paljba' iz perspektive prvog lica, koja se zbiva negdje u 26. stoljeću. Borite se protiv svakojakih svemiraca, ponajviše nekih koji nalikuju kukcima, ali su iznimno spretni, lukavi i opasni" - kazao nam je Michael Marriott.

Visoka grafička rezolucija tih igara čini maštovite likove i scenografiju vrlo realističkom; igrač se osjeća kao da je dio filma i to filma koji se zbiva drugačije svaki puta kada ga se igra. Nove igre, s kompjuterskim protivnicima, čine pojam 'umjetne inteligencije' mnogo bliskijim: kompjuter je u stanju toliko varirati u okvirima zadanih parametara, da iste igre nude stalno nove izazove.

Igre poput 'Halo 2' prvenstveno su namijenjene dječacima i mladićima, ali, Michel Marriott ističe da i za ženske potrošače postoje neodoljivi elektronički proizvodi: "Recimo, nova verzija 'Simsa', nazvana 'Urbs', u smislu 'urbani'. 'Sims' je uvijek bila vrlo popularna igra kod oba spola; to je simulacija života – gradiš kuće i kućanstva, stvaraš svoje likove i prolaziš s njima put od rođenja do smrti; možeš čak i napraviti da ti likovi imaju djecu. To je tip igre koji žene jako vole."

Prema Michelu Marriottu, mnogi novi elektronički proizvodi dizajnirani su specifično prema ukusu mladih korisnika: "Jedan od takvih je osobni kompjuter nazvan hippee – njega su dizajnirali mladi za mlade. Izgleda kao kompjuter, ali savršeno radi u kombinaciji s mobitelom, brzo s interneta presnimava filmove i glazbu, točno ono što zanima mlade. Oni su mnogo više zainteresirani za zabavu, nego za produktivnu stranu kompjutera: ne vidi se baš puno mladih koji sjede satima pred ekranom radeći tabelarne prikaze. Dakle – filmovi i glazba."

Ovaj mladenački kompjuter je izrađen kao modularni sklop. Recimo, zvučnici se odvoje od kompjutera, povežu zajedno i nose kao tranzistor. I mobitel se odvoji od kompjutera i služi kao normalni mobilni telefon. Ako postoji i kamera, i ona se može koristiti spojena s kompjuterom ili odvojeno. To je prava konfiguracija za mlade, kaže Michel Marriott.

XS
SM
MD
LG