Linkovi

Međunarodna konferencija o Iraku (7/12/04) - 2004-12-07


Sudionici medjunarodne konferencije održane u egipatskom odmaralištu Sharm el-Sheikh objavili su priopćenje u kojem daju potporu održavanju izbora u Iraku u siječnju. Medju onima koji su sudjelovali u radu ovog skupa bili su i predstavnici zemalja koje su susjedi Iraku: Iran, Jordan, Kuvajt, Saudijska Arabija i Turska. Sastanku su nazočili i predstavnici skupine G8, odnosno osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, zatim predstavnici Ujedinjenih naroda, Europske unije, Arapske lige, Organizacije zemalja islamske konferencija te Kine. Hoshyar Zebari, ministar vanjskih poslova Iraka, smatra da je ova konferencija bila uspješna:

"Ova je konferencija pokazala kolektivnu volju da se pruži potpora političkoj tranziciji u izgradnji poštenog, demokratskog i stabilnog Iraka!"

Američki državni tajnik, Colin Powell je izjavio da su oni sudjelovali u radu konferencije "…obećali podržati nacionalno pomirenje kroz dijalog i demokratsko sudjelovanje u tom procesu. Mi moramo podržati politički proces kao i napraviti put ka demokraciji."

"Nijedno od izaslanstava s kojima sam ja razgovarao…nije sugeriralo odgadjanje izbora…U stvari, ako ništa drugo, sada imamo solidan konsenzus da krenemo naprijed i održimo ove izbore."

Sudionici ove konferencije obećali su spriječiti prebacivanje terorista, oružja i novca kojim bi se mogli potpomoći napadi diljem iračke granice. Državni tajnik Powell je naglasio: "Radeći zajedno, mi možemo ispuniti naše obveze kako bi pomogli Iračanima odlučnim da se sučele sa izazovima s kojima se sukobljavaju isto kao što pokušavaju osigurati mir i demokraciju u zemlji te izgraditi svoje gradove i državne institucije!"

XS
SM
MD
LG