Linkovi

Iz Bushove administracije odlazi deset, a ostaje pet ministara (6/12/04) - 2004-12-06


Sada je moguće prstima jedne ruke prebrojati ministre u Bushovoj vladi koji će ostati i u drugom mandatu”, piše Christian Science Monitor osvrćući se na kadrovske križaljke u Bushovoj administraciji. Ako se ostvare najave te vladu napuste ministar financija John Snow i ministar prometa Norman Mineta zbroj onih koji su otišli iznosit će deset, a onih koji ostaju pet.

Jedan politički analitičar ocjenjuje za “Christian Science Monitor” da ovako velika promjena u administraciji nije viđena još od doba od Richarda Nixona. “Nakon četiri godine nije neobično da članovi vlade odu. Međutim, zapanjujući je broj odlazaka. To navodi na zaključak da su smjene orkestrirane”, kaže on. Nixon je, podsjeća bostonski dnevnik, sljedeće jutro nakon dobijanja još jednog mandata zatražio ostavke svih članova vlade i njegovih suradnika što je dovelo do pada morala. Bush nije ponovio tu pogrešku, piše “Christian Science Monitor”, ali će postići ono što je Nixon htio: uspostavljanje pomlađene ekipe koja predstavlja mješavinu novog i starog uz prisutnu auru lojalnosti.

“Washington Post” izvještava da američki zapovjednici u Iraku vide pozitivne rezultate ofenzivnih akcija protiv pobunjenika, kao što je bilo zauzimanje Faludže. Na primjer, prije ofenzive, početkom studenoga dnevno se bilježilo više od 130 napada na američke i iračke snage. Danas se taj broj kreće oko 60. Međutim, američki zapovjednici napominju da to ne znači da će doći do lake pobjede te su veoma zabrinuti sve intenzivnijom kampanjom zastrašivanja Iračana.

Visoki časnici američke vojske smatraju militante još uvijek dobro naoružanima i financiranima te očekuju da će ubuduće izbjegavati masovnije okupljanje kao što je bilo u Faludži. Oni vjeruju da će pobunjenici ubuduće sudjelovati u decentraliziranijim akcijama i sporadičnim napadima dok će dodatno pojačati nasilje prema Iračanima koji služe u iračkoj vladi, snagama sigurnosti ili na bilo koji način surađuju s Amerikancima. Od 1. listopada ubijeno je 338 Iračana koji su radili ili bili povezani s novim iračkim vlastima ili Amerikancima.

XS
SM
MD
LG