Linkovi

Zbog bjegunaca, Haški tribunal bi mogao raditi i poslije 2008. (6/12/04) - 2004-12-06


Nesuradnja, pogotovo Beograda, povećava izglede da haaški Tribunal za ratne zločine produži radom i poslije 2008. godine, roka u kojem bi trebao zaokružiti sve procese, prognozirao je američki posebni izaslanik za pitanja ratnih zločina Pierre – Richard Prosper.

Veleposlanik Prosper se u ponedjeljak, u jednom od svojih učestalih posjeta Haagu, sastao sa zamjenikom glavne tužiteljice Davidom Tolbertom, najavivši novo američko zaoštravanje u stavovima.

Tvrđi nastup primijenit će se prema svima koji nepotpuno surađuju, što znači i prema Zagrebu, mada je veleposlanik glavninu vremena posvetio problemima Tribunala s Beogradom. Sjedinjene Države, istaknut će izaslanik, više ne podržavaju niti ideju da se suđenje četvorici generala optuženih za zločine na Kosovu prepusti pravosuđu Srbije a razlog tome je nesuradnja.

Kooperacija Beograda i Haaga je na nuli, za što veleposlanik okrivljuje srpskog premijera Vojislava Koštunicu. Po meni, izjavio je Prosper, do sada najnepovoljniji izvještaji koje su Vijeću sigurnosti podastrijeli predsjednik Tribunala Theodor Meron i glavna tužiteljica Carla del Ponte na račun odnosa Srbije/Crne Gore s haaškim Tribunalom ukazuju na apsolutni izostanak suradnje.

Izaslanik za pitanja ratnih zločina uputio je putem medija poruku Koštunici: ne želite li da vašoj zemlji sud i dalje bude problemom, pošaljite bjegunce u Haag!

Pierre – Richard Prosper sudjeluje inače u Haagu na dvodnevnoj konferenciji na temu utjecaja rada Stalnog međunarodnog suda za ratne zločine na multilateralne odnose i međunarodnu pravdu.

XS
SM
MD
LG