Linkovi

Predsjednik Bush u posjetu Kanadi (6/12/04) - 2004-12-06


Tijekom svojeg posjeta Kanadi, predsjednik George Bush zahvalio je kanadskom narodu na njegovoj pomoći Sjedinjenim Državama nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. U govoru u Halifaxu u Novoj Škotskoj, predsjednik Bush je kazao da obrana sama po sebi nije dovoljna kao strategija u ratu protiv terorizma.

"11. rujna 2001, stanovnici Sjeverne Amerike shvatili su da ih dva velika oceana i prijateljski susjedi ne mogu u potpunosti zaštititi od opasnosti 21. stoljeća. S neprijateljima koji u tajnosti planiraju svoje napade i ubijaju nedužne bez upozorenja možemo se obračunati sa samo jedan način. Moramo se boriti protiv njih. Moramo biti ustrajni i postojani u našoj dužnosti da zaštitimo naš narod."

"Naši neprijatelji pokazali su svoje namjere," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "To smo zatim učinili i mi."

"Miroljubive zemlje moraju čuvati mir obračunavajući se s teroristima, ometajući njihove planove i eliminirajući njihove izvore financiranja. Oni koji podržavaju terorizam moraju također odgovarati za terorističke napade. Moramo spriječiti pokušaje izopćenih režima da nabave oružje za masovno uništavanje i da ga proslijede teroristima. Moramo nastaviti s tim naporima strpljivo i odlučno sve dok ne pobijedimo."

Predsjednik Bush je također pozvao slobodne zemlje da pomognu u promicanju stabilnosti i demokracije na Srednjem istoku.

"Ukoliko za dvadeset godina, Srednjim istokom budu dominirali mule i diktatori koji budu proizvodili oružje za masovno uništavanje i štitili teroriste, naša djeca i unučad živjet će u noćnoj mori punoj opasnosti. To se ne smije dogoditi."

"Stavljajući se na stranu reformatora i demokrata na Srednjem istoku," kazao je predsjednik Bush, "dobit ćemo saveznike u ratu protiv terora, izolirati ideologiju ubijanja i pomoći da se poraze očaj i beznađe, koji rađaju teror. Svijet će," zaključio je, "postajati mnogo sigurniji kako se demokracija bude širila."

XS
SM
MD
LG