Linkovi

'Closer' (6/12/04) - 2004-12-05


Jedna nagrađivana kazališna predstava o suvremenim ljubavnim odnosima našla se na velikom ekranu, okupivši kao svoje protagoniste Juliju Roberts, Natalie Portman, Judea Lawa i Clivea Owena. O ljubavnoj drami "Closer" – više u prilogu Alana Silvermana.

Jude Law je Daniel, novinar koji priželjkuje spisateljsku karijeru, ali do tada piše osmrtnice, koji jednog dana, preko ulice, na jednom londonskom uglu, ugleda Natalie Portman kao vedru i poduzetnu Amerikanku Alice, i – potpuno izgubi glavu.

U godinu dana njihove veze, Alice je Danielu bila inspiracija za pisanje romana. Ali, kada se ide fotografirati za ovitak svoje knjige, u studiju fotografkinje Anne – koju tumači Julia Roberts – Danielu se ponovno dogodi ljubav na prvi pogled.

Stvari postaju još kompliciranije kada Daniel izmanipulira slučajan susret između Anne i liječnika Larryja, koga tumači Clive Owen. Kako se veze između tih četvero ljudi isprepliću, svaki od ljubavnika o sebi razotkriva mnogo više nego što je ikada smatrao mogućim. Jude Law kaže da ga je snimanju filma "Closer" privuklo vrlo otvoreno prikazivanje svih ponekad smiješnih i ponekad mračnih dubina u koje ponire ljubavna veza.

Izazovnost te uloge mi je bila jako zabavna, ali ostale su mi i uspomene na neke stvarno mračne dane. To je i najčudnije u vezi posla glumca: ukoliko prođeš kroz takve dane i čini ti se da si barem ono što je tvoj lik trebao iskazati, odlaziš kući skoro ponosan da si barem dao sve od sebe.

Natalie Portman kaže da je Alicein smisao za preokretanje istine dao dodatni sloj složenosti uobičajenom zadatku glumca da zavara publiku: "Posebice u ovom djelu, toliko je mnogo laži, da se počneš pitati za svaku izgovorenu stvar je li istinita ili ne. Neke od Aliceinih riječi ja sam jednostavno uzela za istinite bez razmišljanja, za druge sam se pitala jesu li bile laži smišljene taj trenutak ili znatno ranije. Laganje ima jako mnogo slojeva."

Clive Owen, koji je igrao i u originalnoj londonskoj kazališnoj predstavi, kaže da vrlo otvoren dijalog može biti uznemirujući upravo zato što je dobro poznat: "Vrlo je lako odmaknuti se i reći: gledaj njih četvoro, rade jedno drugome strašne stvari. No, ako je čovjek iskren prema samom sebi, u svakoj od tih scena može se prepoznati kao jedna od strana. Svi smo bili u takvim situacijama; možda kao prevarena strana, možda kao onaj ili ona koji dođe kući i kaže: oprosti … održavam vezu s nekim drugim." Scenarij za film je napisao Patrick Marber, adaptirajući vlastitu kazališnu dramu. Redatelj je veteran Mike Nichols, koji je s ranijim ostvarenjima već osvojio i Oscare i Emmyje i Tonyje.

XS
SM
MD
LG