Linkovi

Izbori u Iraku - po planu, 30. siječnja (6/12/04) - 2004-12-05


I pored toga što teroristi i pobunjenici u Iraku pojačavaju svoje napade na iračke policijske snage, koje su slabije uvježbane i naoružane od američkih i koalicijskih vojnika, zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga smatra da će se izbori u Iraku, predvidjeni za 30. siječanj, održati kako je i planirano.

Pobunjenici sve više napadaju iračke sigurnosne snage kako se približava vrijeme izbora, na što su američki i dužnosnici i upozoravali. Jučer je, prema informacijama američke vojske, najmanje je 21 Iračanin ubijen u tri napada sjeverno od Bagdada. U najvećem - napadači su iz dva vozila otvorili vatru na autobuse koji su prevozili iračke civile na posao u jednu američku kompaniju u Tikritu. Tom je prilikom ubijeno 17, a ranjeno 13 osoba.

Nešto kasnije, u eksploziji automobila-bombe ubijena su najmanje trojica pripadnika iračke nacionalne garde, a jedan je irački vojnik ubijen u Sammari.

U interviewu za Glas Amerike, general Richard Myers, zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga, očekuje da će se izbori ipak održati onako kako su planirani: "Znali smo da će to biti jedan od najizazovnih perioda tako da iračke i koalicijske snage marljivo rade na provodjenju sigurnosnih mjera koje su potrebne za održavanje izbora i smatram da ćemo uspjeti u tome."

Medjutim, na terenu dolazi do masovnog dezertiranja Iračana ili čak njihovog priključivanju pobunjenicima. Osobito je to bio slučaj tijekom borbi početkom godine sa shiitskim pobunjenicima na jugu Iraka.

No, general Myers kaže da se situacija poboljšava. Istodobno, general John Abizaid, američki vojni zapovjednik za područje Srednjeg istoka, priznao je da obuka iračkih snaga sigurnosti ne napreduje onako kako se očekivalo. To i jest jedan od razloga zbog čega se Pentagon odlučio poslati dodatnih 12 tisuća vojnika u Irak. Uskoro će u Iraku biti 150 tisuća američkih vojnika, što je najveći broj od prošlogodišnje invazije.

No, čak ni u takvoj situaciji, general Myers ne može jamčiti da će u Iraku biti stvoreni sigurnosni uvjeti da svi Iračani, koji imaju pravo glasa, mogu doista i izići na birališta. "Mislim da će se u većem dijelu zemlje moći glasovati…" - izjavio je za Glas Amerike general Myers.

Usprkos stalnim pobunjeničkim napadima, američki i irački dužnosnici inzistiraju da će se prvi izbori od pada Saddamovog režima održati prema planu, ignorirajući tako pozive sunitiskih političkih skupina da se izbori odgode.

Republikanski senator John McCain i demokratski senator Joseph Biden izrazili su sumnju da će 12 tisuća dodatnih američkih vojnika u Iraku biti dovoljno da se poboljša sigurnost do izbora 30. siječnja.

Senator McCain je optužio vojne zapovjednike da su dozvolili pobunjenicima u Iraku da preuzmu inicijativu, dok je senator Biden izrazio zabrinutost da bi “gradjanski kaos” mogao minirati održavanje izbora u sunitskim područjima.

XS
SM
MD
LG