Linkovi

'Are You Afraid of the Dark' - 19. roman Sidneya Sheldona (5/12/04) - 2004-12-04


U najnovijem romanu Sidneya Sheldona "Are You Afraid of the Dark – Bojiš li se mraka?", ovaj bivši scenarist i autor niza best-sellera vodi čitatelja kroz intrige koje se protežu na dva kontinenta. Kako javlja Mike O'Sullivan, 87-godišnji pisac kaže da još nije spreman usporiti svoj životni tempo, te da već radi na svojoj 19. knjizi.

Neki književni kritičari opisuju Sidneya Sheldona kao pisca osrednje literature, koji svojim pisanjem želi na brzinu dobro zaraditi. No, čak i oni priznaju da su njegove knjige vrlo popularne. Sheldon je prodao 300 milijuna primjeraka svojih knjiga diljem svijeta i ušao je u Guinessovu knjigu rekorda kao najprevođeniji pisac na svijetu. Njegove knjige prevedene su na 51 jezik i objavljene u više od 180 zemalja.

Sheldonovo najnovije djelo "Bojiš li se mraka?" bavi se sudbinama dvaju žena, koje bježe, nastojeći se spasiti od smrti. "Netko u najvećem svjetskom znanstveno-političkom institutu im je za petama. Muževi su im ubijeni i sada moraju otkriti zašto i spasiti se od slične sudbine" - rekao nam je Sidney Sheldon.

Poput drugih njegovih knjiga, i radnja najnovijeg djela smještena je u raznim dijelovima svijeta, uključujući Švicarsku, Njemačku i druge europske zemlje. "Volim pisati o stranim zemljama, jer ih mnogi moji čitatelji neće nikada moći posjetiti. Trudim se da strane lokacije opišem realistično, i zato ih često obilazim, tako da moji čitatelji mogu imati osjećaj da se i sami tamo nalaze."

Sidney Sheldon započeo je svoju karijeru kao pisac scenarija u Hollywoodu. 1947. dobio je Oskara za svoj scenarij za film "The Bachelor and the Bobby Soxer". Također je radio i na Broadwayu, pa je 1959. dobio nagradu Tony za mjuzikl "Redhead". Kasnije se bavio i televizijom, a 1969, objavio je svoj prvi roman "The Naked Face", nakon kojega je stekao širi uspjeh trilerom "Druga strana ponoći". Kako kaže, nije mu bilo lako probiti se u svijet literature, unatoč ranijim uspjesima s drugim oblicima pisanja.

Međutim, kada je počeo objavljivati romane, publika ga je brzo zavoljela. Radnja u njegovim romanima odvija se vrlo brzo, jer je neprestano "gura" naprijed tehnika koju je naučio u pisanju scenarija – a to je da svaku scenu ostavi nedovršenu, kako bi se tijek radnje nastavio u sljedećoj sceni. Kako kaže, danas više voli pisati romane nego scenarije, u kojima je radnja uvijek ograničena budžetom producenta: "Kao romanopisac, mogu svojim likovima dati vojske ili vile diljem svijeta. Mogu im dati bazene. Mogu im dati što god želim, a da me to ne košta ništa, osim prostora na papiru."

Sheldon i u poznoj životnoj dobi radi sedam dana u tjednu, jer, kako kaže, voli pisati. Budućim piscima savjetuje da ne slušaju savjete drugih, već da – jednostavno pišu. Ovih dana radi na svojoj devetnaestoj knjizi – autobiografiji koju je nazvao "The Other Side of Me – Druga strana mene".

XS
SM
MD
LG