Linkovi

Za svoje vlastite šefove, metro - terra incognita (4/12/04) - 2004-12-03


Na čelu gradskog prijevoza u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Država, je direktor kojeg imenuje Upravni odbor od 12 članova. Ovo se tijelo sastaje jednom tjedno, kako bi rukovodilo opsežnim sustavom čiji proračun iznosi oko milijardu dolara godišnje.

Nakon vala kritika zbog sve lošije usluge – kašnjenja vlakova, kvarova na autobusima i vagonima podzemne željeznice te nefunkcioniranja liftova i pokretnih stepenica na postajama metroa – uprava gradskog prijevoza organizirala je niz javnih rasprava s građanima na kojima je odgovarala na njihova pitanja.

Jedno od pitanja građana bilo je – 'koristi li uopće itko iz uprave gradski prijevoz ili se isključivo vozite automobilom?'.

Dnevnik Washington Post objavio je da većina od 12 članova Upravnog odbora – iako imaju besplatan prijevoz metroom i autobusom - nikad ili “gotovo nikad” ne koristi podzemnu željeznicu i gradski autobus, već se na posao voze u automobilu. Jedan član upravnog odbora, koji živi u pregrađu, “povremeno” se vozi podzemnom željeznicom.

Direktor gradskog prometnog sustava Richard White tek se nedavno počeo na posao voziti podzemnom željeznicom i tvrdi da mu je ovo iskustvo "otvorilo oči".

Većina ispitanika nije željela da Washington Post objavi službene podatke o korištenju njihove besplatne elektronske “pokaz” karte – jer bi to narušilo njihovu privatnost.

U upravnom odboru washingtonske podzemne željeznice sjede i imenovani i izabrani članovi, koji predstavljaju sam grad kao i predgrađa u saveznim državama Maryland i Virginija.

Kevin Moore, osnivač web site MetroRiders.org, koji dokumentira jade putnika gradskog prometa u Washingtonu, kaže da bi prometni sustav u glavnom gradu "možda funkcionirao bolje kad bi se njegovi čelnici ponekad njime i koristili".

XS
SM
MD
LG