Linkovi

Vijetnam, Watergate, Iran-Contra, Lewinsky - 'prokletstvo drugog mandata' (4/12/04) - 2004-12-03


Predsjednik Bush priprema ambicioznu listu domaćih i vanjskopolitičkih ciljeva za svoj drugi mandat, koji će započeti inauguracijom 20. siječnja. No, kako izvješćuje Jim Malone, drugi mandati su mnogim predsjednicima bili znatno teži od prvih.

Nedugo nakon izbora, predsjednik Bush je izjavio da mu je izborna pobjeda donijela politički kapital koji namjerava brzo potrošiti u drugom mandatu. "Čuli ste moje ciljeve – reforma mirovinskog sustava, poticanje gospodarskog rasta, poboljšanje obrazovanja i pobjeda u ratu protiv terorizma" - izjavio je odmah nakon pobjede George Bush.

White: Republikanci nisu bili u tako dobroj poziciji od dvadesetih godina prošlog stoljeća

Uz to što su ponovno osvojili Bijelu kuću, republikanci su također učvrstili svoju većinu u oba doma Kongresa. Profoser na Katoličkom sveučilištu u Washingtonu John White kaže da je Republikanska stranka sada u prilici da barem neke od svojih ciljeva realizira: "Mislim da će republikanci tvrditi da su im glasači dali podršku za ostvarivanje njihovih ciljeva i sada su u prilici da mnoge od tih ciljeva doista ostvare. Republikanska stranka nije bila u tako dobroj poziciji od dvadesetih godina prošlog stoljeća."

Pelosi: Više nema nikakve sumnje tko kontrolira sve

Demokrati priznaju da su na izborima pretrpjeli neugodan poraz, te sada pokušavaju pronaći načina da se odupru republikancima u političkim bitkama koje dolaze. Zastupnica Nancy Pelosi, čelnica demokratske manjine u donjem domu Kongresa, kaže da je javnost sada potpuno svjesna tko drži sve konce u svojim rukama: "Republikanci sada trebaju biti odgovorniji nego prije, jer više nema nikakve sumnje tko kontrolira sve."

Lichtman: Bush ne mijenja stavove

Neki stručnjaci vjeruju da će se predsjednik u ostvarivanju svojih ciljeva uglavnom oslanjati na republikanski Kongres, barem u početku. Evo što o tome kaže povjesničar s washintonskog Sveučilišta American Alan Lichtman. "Bush ima pomirljiv karakter. Vrlo je ugodan i simpatičan. No, njegova ideologija nije takva – on vjeruje u privatizaciju mirovinskog sustava i agresivnu vanjsku politiku. Svoje stavove neće izmijeniti samo da bi se približio demokratima."

Bush uz bok Washingtona, Jeffersona i dvojice Roosevelta?

Mnogi američki predsjednici u drugom su se mandatu uglavnom nosili s velikim problemima. Povjesničar Joseph Ellis kaže da se to dogodilo čak i prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu. "Ukoliko pogledate američke predsjednike kroz povijest, vidjet ćete da su samo rijetki bili podjednako uspješni i u prvom i u drugom mandatu. Većina drugih mandata završila je razočaranjem, a neki su bili prave katastrofe."

Joseph Ellis kaže da su najviše problema u drugim mandatima imali moderni predsjednici: "U posljednjih pedeset godina, Lyndon Johnson se u drugom mandatu borio sa situacijom u Vijetnamu, Nixon s aferom Watergate, Reagan sa skandalom Iran-Contra, a Bill Clinton s aferom Lewinsky."

Ipak, pristaše predsjednika Busha vjeruju da će on izbjeći ovaj trend i pridružili se relativno malom broju predsjednika s dva uspješna mandata, među kojima su primjerice George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt i Franklin Roosevelt.

XS
SM
MD
LG