Linkovi

Američka javnosti ne mijenja stavove o Iraku (3/12/04) - 2004-12-03


"Christian Science Monitor" ističe da se stajališta američke javnosti po pitanju Iraka ne mijenjaju već gotovo dva mjeseca niti za jedan posto u jednom ili drugom smjeru bez obzira što iz Iraka dolaze i neke vrlo loše vijesti: prošli je mesec bio drugi po smrtnosti za američku vojsku. No, javnost i dalje s 51 posto podržava rat, dok 47 posto smatra da je rat greška.

Jedna od najvećih razlika između Iraka i ranijih ratova, poput Vijetnamskog, prema pisanju bostonskog lista, leži u tome što većina Amerikanaca rat u Iraku ne doživljava kao izdvojeni rat, nego kao dio rata protiv terorizma. A, što se tog rata tiče, predsjednik Bush uživa mnogo jaču podršku javnosti: 59 posto ih odobrava način na koji se on nosi s problemom teorizma, dok 37 posto nije s njim zadovoljno.

Vrućoj temi jedne skrivene odredbe u zakonu o proračunu za 2005. godinu vraća se "Washington Post". Taj list otkriva da je tijekom sastavljanja nacrta zakona, prošli mjesec, jedan pripadnik osoblja Zastupničkog doma dodao stavku o dostupnosti poreznih prijava građana kongresmenima i senatorima u nadi da će tako kongresmenima biti lakše kontrolirati kako se koristi novac poreznih obveznika. No, kongresmeni, koji su uočili stavku tek uoči samog glasovanja o proračunu, to su smatrali ogromnim udarom na pravo privatnosti svakog građana.

"New York Times" se bavi problemom samoubojstava studenata, posebice onih koji žive u studentskim domovima. Izdvojeni iz svojih sredina, u kojima su bili pod okom roditelja, prijatelja, pa, često, i obiteljskih liječnika, mladi s psihičkim poteškoćama vrlo često na studiju izmaknu pomoći, odnosno, njihove poteškoće ne budu zamijećene. Sada se uprave fakulteta posebno trude unaprijed otkriti sve takve mlade nudeći brojne anonimne službe pomoći, stalna psihijatrijska dežurstva i takozvane otvorene telefonske linije za pomoć, kao i savjetodavne službe. U slučaju samoubojstva, fakultetu se može dogoditi da mora plaćati veliku odštetu obitelji umrlog studenta, s obzirom da posljednjih godina takvi slučajevi sve češće završavaju pred sudom.

XS
SM
MD
LG