Linkovi

Televizijom do sreće (3/12/04) - 2004-12-03


Ekipa američkih psihologa i ekonomista sa sveučilišta Princeton utvrdila je u najnovijem istraživanju da je gledanje televizije vrlo ugodan oblik razonode, te da je briga o djeci ponekad ništa ugodnija od kućanskih poslova.

Rezultati istraživanja, objavljeni u najnovijem izdanju časopisa "Science" pokazali su, suprotno ranijim studijama i uvriježenim mišljenjima, da osnovne stvari, kao što su financijsko stanje, brak i posao, mnogo manje utječu na naša dnevna raspoloženja od faktora kao što su rokovi na poslu i kvaliteta sna.

Znanstvenici su tražili od subjekata – skupine od 909 žena iz Teksasa, da detaljno prate svoja raspoloženja tijekom dana u posebnom dnevniku. Većina ispitanica budila se pomalo zlovoljna, no uskoro je dospijevala u stanje blagog zadovoljstva, a zatim im se raspoloženje mijenjalo tijekom dana. Kao što se moglo očekivati, put na posao, kućni poslovi i susreti sa šefom dobili su najniže ocjene kao izvori dobrog raspoloženja, dok su najviše ocjene otišle – relaksiranju, druženju s prijateljima i seksu.

Istraživanje je nadalje pokazalo da novac ima vrlo malo veze sa srećom. Sve dok ljudi ne zapadnu u siromaštvo, većina ih svoju sreću ocjenjuje ocjenom 6 do 7 na ljestvici od 1 do 120. Znanstvenike je također iznenadilo da su razvedenice tijekom dana uglavnom bile bolje volje od udanih žena, te da su majke brigu o djeci po ugodi svrstavale negdje uz kućanske poslove.

XS
SM
MD
LG