Linkovi

Intenzivna hrvatska diplomacija pred summit EU (3/12/04) - 2004-12-03


Intenzivne pripreme za hrvatskom vodstvu značajan summit EU – 17. prosinca očekuje se određivanje datuma početka pregovora o članstvu u EU – obilježili su susreti na visokoj razini.

Zvali to ofenzovom šarma ili samo uvjeravanjem, u toku su intenzivni kontakti visokih predstavnika RH da bi sugovornike izravno uvjerili kako je dobivanje datuma početka pregovora presudno po hrvatske reforme. Ministrica pravosuđa Vesna Škare – Ožbolt je u Bruxellesu išla čak tako daleko ocjenom da će neodređivanje datuma zaustaviti reforme u njezinom resoru pravosuđa, kao da se reforma provodi radi EU a ne radi građana i bolje Hrvatske za njih.

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul je u četvrtak razgovarao u Londonu s najglasnijim zagovornikom besprijekorne suradnje s Haagom, ministrom za europske poslove u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Denisom Mac Shaneom. Mac Shaneovo kratko priopćenje karakteristično je jer ukazuje na stav kakav će zagovarati Velika Britanija a s njom i veći, zapravo narastajući (tvrde bruxelleski diplomatski izvori) broj zemalja. Ministar Mac Shanea je kazao: "Dao sam do znanja da Britanija vidi budućnost Hrvatske unutar Unije; naravno, kazao sam da je nedavni izvještaj glavne tužiteljice ukazao na nedostatke u hrvatskoj suradnji s Tribunalom".

Ministar Žužul se danas sastaje s visokim izaslanikom za vanjsku i sigurnosnu politiku i glavnim tajnikom Ministarskog vijeća Javierom Solanom i možda još ponekim dužnosnikom što će tek biti objavljeno i još se dogovara, a na dnevnom redu je jedna jedina točka, zaključci Europskog vijeća.

Što se prijedloga zaključaka tiče, nove izmjene su na putu. Budući da je sve više zemalja rezerviranih prema opravdanosti toleriranja nepotpune suradnje, te da članice smatraju potrebnim ohrabriti hrvatsku Vladu i istovremeno ne stopirati otvaranje pregovora, jer se isti iskorak očekuje i za daleko i u svakome pogledu problematičniju Tursku, nizozemsko Predsjedništvo razmatra kompromis. Prema riječima predstavnika predsjedavajuće, zemlje sve je izvjesnija opcija određivanja datuma početka pregovora ali uz uvjet da do tog dana Zagreb uvjeri, kako je učinio sve što mu je u moći vezano uz slučaj Gotovina.

Na summitu Njemačka – Francuska u Luebecku njemački je kancelar Gerhard Schroeder označio realnim ožujak kao mjesec početka pregovora. Ovo je nekako i termin u kojem se kreću sve ovdašnje procjene. Za kraj, glas osobe o čijem će stavu sve ovisiti. U interviewu za belgijski dnevnik "Le Soir" Carla del Ponte je na upit je li zadovoljna pritiscima Unije na Zagreb odgovorila sljedeće: "Ukoliko je suditi po rezultatima odgovor je – ne, zato što Gotovine nema u zatvoru; ali, ostajem optimistom".

XS
SM
MD
LG