Linkovi

Bernard Kerik - od policajca pozornika do ministra domovinske sigurnosti (4/12/04) - 2004-12-03


Predsjednik Bush danas je i službeno nominirao Bernarda Kerika za ministra domovinske sigurnosti. Na svečanosti u Bijeloj kući, američki je predsjednik rekao da Bernard Kerik ima znanje i strast nužnu za obavljanje tog posla.

Potvrdi li ga Senat, gospodin Kerik će zamijeniti Toma Ridgea u Ministarstvu za domovinsku sigurnost koje obuhvaća oko 180 tisuća uposlenika.

Neki analitičar smatraju da bi nedostatak političkog iskustva u Washingtonu mogla biti slaba strana ovog kandidata, međutim demokratski senator iz New Yorka Chuck Schummer se pohvalno izrazio o njemu.

Bernard Kerik cijeli je svoj profesionalni život proveo radeći kao policajac koji se na kraju i popeo na sam vrh policijske hijerarhije u New Yorku, gdje se nalazio u vrijeme terorističkih napada na 11. rujna 2001. godine.

Kandidat za ministra domovinske sigurnost imao je prilično teško djetinjstvo odrastajuću u New Jerseyu i Ohiou bez da je poznavao majku. Napustio je srednju školu i stupio u vojsku. Pridružio se newyorškoj policiji 1985. godine kao policajac pozornik koji je patrolirao ulicama. Nakon što je predvodio Upravu zatvora u New Yorku tijekom devedesetih godina, tadašnji gradonačelnik Rudolph Giuliani postavio ga je 2000. godine za glavnog policijskog povjerenika grada New Yorka.

Nakon što je napustio newyoršku policiju, nakratko je radio za Privremenu koalicijsku vlast u Iraku, gdje je pomagao u obuci iračkih policajaca. U posljednje vrijeme radio je za konzultantsku tvrtku gospodina Giulianija.

Inače predsjdnik Bush ga je danas nazvao inovativnim reformistom koji će ustrajati na postizanju rezultata. Bernard Kerik ima 49 godina.

XS
SM
MD
LG