Linkovi

Hormon DHEA ublažava popratne pojave starenja (2/12/04) - 2004-12-02


Kada se starijim osobama daju preparati hormona čija razina opada s dobi, neke popratne pojave starenja mogu se vrlo dobro ublažiti, tvrde znanstvenici. Točnije, može se spriječiti dobivanje na težini kao i povećani rizik obolijevanja od dijabetesa.

Hormon o kojemu je riječ, dehidroepiandrosteron, ili skraćeno DHEA, stvaraju nadbubrežne žlijezde. Razina tog hormona prirodno je najviša u dobi od 20 godina, a potom se postupno s dobi smanjuje. Kod većine ljudi, kada im je 70 godina, razina hormona DHEA već je opala na oko 20 posto od onda kada je bila na vrhuncu. Prema znanstvenicima, snižavanje razine DHEA-e u krvi možda objašnjava mnoge popratne pojave starenja.

U kliničkom ispitivanju, koje su proveli znanstvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington, u St. Louisu, pokazalo se da je uzimanje preparata DHEA-e kroz šest mjeseci smanjilo količinu masti na trbušnom području za deset posto, u usporedbi s ispitanicima koji su koristili placebo. Uz to, ispitanici koji su primali hormonski pripravak znatno su bolje kontrolirali svoju razinu šećera u krvi, ukazujući da je manje vjerojatno da bi razvili dijabetes. Nisu zabilježe nikakve neželjene popratne pojave.

XS
SM
MD
LG