Linkovi

Plesom protiv predrasuda (2/12/04) - 2004-12-02


Baletni ansambl iz New Yorka, Battery Dance Company, nedavno je nastupao u nizu arapskih zemalja. To je gostovanje imalo i svoj diplomatski aspekt. Plesačima iz New Yorka je, naime – korak po korak – pošlo za rukom ublažiti neke arapske predrasude o Americi.

Dvadesetcetverogodisnjem plesaču Seanu Scantleburyju mladi Marokanci na koncertu u Rabatu gotovo nisu dopustili da ode s pozornice. Na koncu, američkim su se plesačima, na pozornici, pridružili i mladi iz publike. Newyorčani su im pokazali nove plesne hip hop pokrete i onda su, s plesnim akrobacijama, nastavili svi zajedno, na oduševljenje publike. Osim Maroka, baletni ansambl Battery Dance Company posjetio je i Jordan i Tunis. Turneja je od njih učinila i svojevrsne kulturne ambasadore Sjedinjenih Država. Sean Scantlebury kaže da se to dogodilo na najprirodniji, najspontaniji način – putem plesa.

"Svi volimo plesati; ples je za nas kao jezik. Iako govorimo različitim jezicima, možemo komunicirati putem njega," kaže nam naš sugovornik.

Stručnjak za Srednji istok Robert Satloff, koji je koncert u Rabatu i osobno pratio, kaže da je newyorški plesni ansambl učinio mnogo više od toga – mladi Marokanci ostvarili su izravnu vezu s Amerikom.

"Ansambl Battery Dance Company ostvario je upravo zapanjujući uspjeh. Marokanska je publika imala prilike vidjeti talentirane američke umjetnike, ali i talentirane mlade Marokance koji bi se, inače, mogli smatrati i problematičnom kategorijom društva. Bio je to ljepši primjer onoga što možemo postići kulturnom diplomacijom; ponudjeno je nešto pozitivno, nešto dobro što dolazi iz Amerike…američka glazba i ples očito vrlo zanimaju mlade Marokance," kaže Satloff.

Jonathan Hollander, utemeljitelj i umjetnički direktor ove američke plesne trupe kaže: "Bili smo u Sjevernoj Africi i na Srednjem istoku u razdoblju velikih napetosti na međunarodnom planu. Zato mi je bilo stalo da pokažemo najbolje plesače, glazbenike, uz najbolju tehničku produkciju – kako bi na taj način premostili novostvorene barijere."

Battery Dance Company, ansambl osnovan prije 30 godina, u New Yorku vodi programe plesa u tamošnjim srednjim školama. Newyorški baletni ansambl priprema se za turneju koja će ga sljedeće godine odvesti u Australiju, Indoneziju i Singapur.

XS
SM
MD
LG