Linkovi

Škare–Ožbolt : 'Borba protiv korupcije - adut u pregovorima s EU' (2/12/04) - 2004-12-02


Hrvatska je zatražila pomoć sa svih strana kako bi razriješila slučaj Gotovina, izjavila je u Bruxellesu ministrica pravosuđa, u trenutku kada su joj stigle svježe haaške vijesti, one o privremenom oslobađanju Markača i Čermaka te ukidanju optužnice protiv Čerkeza.

Europska Unija i zemlje zapadnog Balkana samo se punom suradnjom mogu suprotstaviti organiziranom kriminalu, očekivana je poruka sa skupa ministara unutarnjih poslova i pravosuđa kojem je prisustvovala i hrvatska ministrica Vesna Škare-Ožbolt.

Igrom slučaja, na razgovoru novinarima ministrica se više svježim bavila novostima – iz Haaga je naime javljeno da su privremeno oslobođeni Mladen Markač i Ivan Čermak i da u petak lete iz Amsterdama za Zagreb te da je Mario Čerkez također oslobođen optužbi i 15 godišnje prvostupanjske kazne dva tjedna prije izricanja konačne presude iz slučaja kojeg dijeli s Dariom Kordićem.

Također, Vesna Škare–Ožbolt je komentirala zadnje preostalo pitanje suradnje s Haagom, Gotovinu. Uvjerena je da će Hrvatska dobiti datum početka pregovora o ulasku u Uniju na sve bližem summitu lidera 25 država no nije išla u varijacije na temu hoće li datum popratiti uvjet o kome se ovih dana intenzivno spekulira ovdje u gradu, uvjetovanost početka pregovora točno određenog datuma lociranjem Gotovine. Informacije vele da u Bruxelles u petak na razgovor s Javierom Solanom a možda i još nekim visokim dužnosnicima stiže iz Londona gdje je danas popodne imao rendes – vouz s britanskim ministrom za europske poslove Denisom Mac Shaneom ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Žužul nije davao nikakvih izjava ali ni Mac Shane.

Hrvatskoj treba vjerovati, učinili smo sve što smo mogli, ističe ministrica pozivajući na suradnju druge zemlje. Upitana od koga je zatražila pomoć odvratila je kratko "od svih", uključujući i francuskog kolege čiji bi problem također trebao biti Gotovina jer je i francuski građanin.

Od ostalih aktivnosti vezanih za ovo značajno i osjetljivo područje saznali smo da će se na proljeće u Zagrebu skupa s UN-om organizirati regionalna radionica na temu sprječavanja terorizma, korupcije i organiziranog kriminala. Ministrica je navela adut kojeg će spomenuti u bilateralnim razgovorima sa sugovornicima iz Unije - novu strategiju borbe protiv korupcije. Stara strategija, iz 2002. godine nikada nije zaživjela. "Ova će nova biti provedbena, a ne deklarativna strategija" - obećala je Vesna Škare-Ožbolt.

XS
SM
MD
LG