Linkovi

Rat protiv droga u Afganistanu (3/12/04) - 2004-12-02


Afganistan ima više od 130 tisuća hektara zemljišta na kojem se uzgaja opijumski mak. Prema Ujedinjenim narodima, svaki deseti Afganistanac na neki je način umiješan u nezakonitu trgovinu opijumom.

Antonio Maria Costa, šef Ureda Ujedinjenih naroda za borbu protiv droga i kriminala, izjavio je da je uzgajanje opijumskog maka važan dio afganistanskog gospodarstva.

"Bez sumnje, u slučaju Afganistana možemo govoriti o narko-ekonomiji. Sve konotacije, barem što se tiče veličine, stoje – pogotovo kada govorimo o prihodu od proizvodnje i preprodaje droga koji iznosi dvije trećine bruto društvenog proizvoda Afganistana za 2003," izjavio je Costa.

"Proizvodnja narkotika već je desetljećima veliki problem u Afganistanu," rekao je John Walters, direktor američkog Nacionalnog ureda za kontrolu droga. Međutim, prema njegovim riječima, "To ni u kojem slučaju nije problem za koji nema rješenja. Afganistanci su već sastaviti nacionalnu strategiju za kontrolu droga."

Sjedinjene Države predane su pomoći Afganistanu da smanji nezakonitu proizvodnju opijumskog maka na cijeli niz načina. Među njima je razvoj posebne afganistanske radne skupine za sudsko gonjenje kaznenih djela vezanih uz narkotike. Također, afganistanskim uzgajivačima maka, koji prijeđu na uzgoj kultura dozvoljenih zakonom, osigurava se posebna pomoć. Drugi programi uključuju navodnjavanje i pomoć afganistanskim seljacima da nabave bolje sjeme.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai smatra eliminiranje uzgoja opijumskog maka jednim od najvažnijih zadataka njegove vlade.

"U Afganistanu definitivno neće biti droga. Bit ćemo predani i odlučni u borbi protiv droga," kazao je Karzai.

Nezakonita trgovina drogama potiče korupciju, potkopava vladavinu zakona, može financirati terorizam i destabilizirat će područje južne Azije, rekao je John Walters iz Ureda Bijele kuće za nacionalnu kontrolu droga. "U najmlađoj demokraciji u toj kriznoj regiji," dodao je, "jednostavno ne može biti mjesta za tu strašnu trgovinu."

XS
SM
MD
LG