Linkovi

Politička kriza u Ukrajini (2/12/04) - 2004-12-02


Ukrajinu i dalje potresa kriza, koja je izbila nakon spornog drugog kruga predsjedničkih izbora održanog 21. studenog. Ukrajinske vlasti tvrde da je kandidat, koji je imao podršku vlade, premijer Viktor Janukovič, porazio oporbenog kandidata Viktora Juščenka malom razlikom glasova. Međutim, zapadni međunarodni promatrači gotovo jednoglasno tvrde da su izbori bili namješteni, s obzirom na veliki broj vjerodostojnih izvješća o nepravilnostima i zlouporabama.

Dok pristaše Viktora Juščenka nastavljaju s masovnim, mirnim prosvjedima u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, ukrajinski Vrhovni sud razmatra neke od brojnih pritužbi o izbornim prijevarama. Sud je posebno usredotočen na to kako su izbori provedeni u dijelovima istočne Ukrajine, gdje je odziv glasača, korištenje glasanja u odsutnosti i pokretnih glasačkih mjesta i broj pro-Janukovičevih glasača bio posebno visok. Ukrajinski parlament nedavno je drugi krug izbora proglasio neustavnim, te je izglasao nepovjerenje aktualnoj vladi. Predsjednik na odlasku Leonid Kučma izrazio je podršku za održavanje novih izbora. Pregovori na kojima sudjeluju kandidati i drugi ukrajinski čelnici, pod pokroviteljstvom Europljana, kako se čini, počinju davati rezultata.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da se stav Sjedinjenih Država o situaciji u Ukrajini zasniva na nekim temeljnim načelima.

"Obje strane trebaju slijediti miroljubivi put u rješavanju problema u Ukrajini. Nadalje, odlučno i snažno podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet, slobodu i neovisnost Ukrajine. U tom smo stavu konzistentni i ostat ćemo pri njemu. Mislimo da to u ovom trenutku treba upamtiti. Treće, smatramo da je važno da obje strane, baš kao što su počele, nastave slijediti pravni proces, politički proces koji je u tijeku u Ukrajini, te da uz pomoć izvana, utoliko koliko je to potrebno i prihvatljivo, traže mirno rješenje za postojeće probleme," kazao je Boucher.

U Ukrajini, kao i drugdje, Sjedinjene Države odlučno vjeruju da se volja naroda mora poštivati. Sjedinjene Države nadaju se da se kriza u Ukrajini može riješiti brzo demokratskim i mirnim putem, na način koji će, kako je rekao predsjednik Bush, donijeti "poštovanje i povjerenje" ukrajinskom narodu i vladi. "Naš je zajednički cilj," rekao je predsjednik Bush, "da pobijedi volja naroda iračkog naroda."

XS
SM
MD
LG