Linkovi

'Proračunski Frankenstein' (1/12/04) - 2004-12-01


"Christian Science Monitor", iz Bostona, piše da američki Kongres pokazuje odlučnost da stegne remen štednje oko nekih vladinih programa, ali da, s druge strane, proračun nikada do sada nije bio pretrpan s toliko dodatnih projekata ljubimaca kongresmena i senatora koliko će biti u fiskalnoj godini 2005.

U – kako to bostonski list zove – 'proračunu koji se mirne duše može nazvati fiskalnim Frankesteinovim čudovištem', potrošnja na neke vladine programe smanjena je po drugi puta otkako su republikanci preuzeli kontrolu nad Kongresom, ali, istodobno, zakonodavci su ubacili čak 12 tisuća takozvane 'svinjetine'. 'Svinjetinom' se nazivaju razna proračunska izdvajanja, najčešće vrlo lokalnog tipa, kakve na zalihi imaju svi kongresmeni i senatori. Ti mali projekti odnijet će iz proračuna – kako procjenjuju stručnjaci – najmanje 24 milijarde dolara.

Ono što bostonski list nalazi posebice zanimljivim u čitavoj priči u kojoj svaki kongresmen svoj glas "ZA" proračun 'naplati' s nekoliko programa koji će obveseliti njegovu izbornu bazu, jest činjenica da praktički nitko od zakonodavaca nije uspio niti pročitati čitav ogroman dokument. Dapače, gotovo dva tjedna nakon što su glasali o proračunu, malo je članova Kongresa koji uopće znaju što on sve sadrži.

Tek marljivi rad osoblja ureda pojedinih kongresmena uspije otkriti i stavke od kojih se nekima diže kosa na glavi. Primjerica, jedna majušna stavka pokazala se toliko 'vrućom' da će Zastupnički dom ponovno glasati o čitavom proračunu 6. prosinca samo da bi tu stavku izbacio. Riječ je o opciji koja bi nekim članovima Kongresa dala pravo da pregledavaju porezne prijave građana i javno ih objelodane bez ikakvih kaznenih ili drugih posljedica.

A evo i malih primjera 'svinjetine' u proračunu za 2005. Recimo, milijun dolara za muzej B.B. Kinga u Indianoli, u Mississippiju, 250 tisuća dolara za popravak sportske dvorane u mjestu Caribou, u Maine, isto tako četvrt milijuna dolara za novo vatrogasno vozilo za mjesto Tijeras, u New Mexicu..

XS
SM
MD
LG