Linkovi

Europsko vijeće traži potpunu suradnju Zagreba s Den Haagom (1/12/04) - 2004-12-01


Prvi prijedlog zaključaka Europskog vijeća o sudbini početka hrvatskih pregovora za članstvo uvjetuje njihov start lociranjem i izručenjem hašakog bjegunca.

Prvi prijedlog zaključaka vezan za sudbinu datuma početka hrvatskih pregovora za članstvo u Uniji složilo je nizozemsko Predsjedništvo u skladu sa svojim znanim stavovima ali i s mišljenjem kakvo se očekuje do većine država – članica. Osnovno je u ovom trenutku jedno, državama – članicama se sugerira da ne odluče kada pregovori počinju sve dok se ne uvjere da Zagreb u potpunosti surađuje s Haagom, a potpuna je suradnja za Uniju isto kao i za glavnu tužiteljicu prije nekoliko dana u New Yorku, lokacija i transfer bjegunca.

Suhoparni tekst prijedloga zaključaka koje će izglasati lideri 25 članica kaže sljedeće: "Europsko vijeće sa zadovoljstvom bilježi napredak Hrvatske u pripremama za otvaranje pregovora za članstvo. Pozivajući se na zaključke iz srpnja 2004, poziva Hrvatsku da poduzme sve korake potrebne do pune suradnje s Tribunalom i podsjeća da preostali optuženik treba biti lociran i proslijeđen Haagu što je moguće prije. Pozivamo Komisiju da Vijeću podnese prijedlog pregovaračke platfome s Hrvatskom uzimajući u potpunosti u obzir iskustva petog proširenja. Od Vijeća se traži pun dogovor o ovom pregovaračkom okviru za otvaranje pristupnih pregovora (treba spomenuti da je na ovom je mjestu ostavljen prazan prostor za datum što znači da se članice još uvijek dvoje) pod uvjetom da je Vijeće potvrdilo postojanje pune suradnje s Tribunalom".

Jedna od raspoloživih opcija jest određivanje datuma, uz ogradu da će pregovori startati tog dana, vjerojatno u rano proljeće iduće godine, ukoliko Hrvatska preskoči ovu zadnju i za sada jedinu prepreku. Uz decidirani stav nekoliko članica, poput Skandinavaca, Velike Britanije, Nizozemske pa i Poljske da bez besprijekorne suradnje Zagreb ne može ući u pregovore teško je vjerovati, usprkos svom optimizmu Vlade, da će željeni rezultat, datum, dati obećano lobiranje bez konkretnog pomaka u vidu uvjerljivog dokaza da je Zagreb učinio sve što je mogao. Najviše do čega u ustupcima mogu ići članice, a da ne ugroze poziciju kaznenog suda i čvrstoću principa jest baš taj uvjetovani datum.

XS
SM
MD
LG