Linkovi

Ministar domovinske sigurnosti Ridge podnio ostavku (1/12/04) - 2004-12-01


Američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge najavio je odlazak s dužnosti.

Upućeni su mahom očekivali da će ministar Ridge, ukoliko predsjednik osvoji još jedan mandat, otići s položaja i vratiti se u privatni sektor. Ministar je potvrdio svoje namjere na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

"Predsjednik mi je dao izvanrednu priliku da služim svojoj zemlji u ovom nevjerojatnom razdoblju nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. Uvijek ću mu biti zahvalan na njegovom pozivu u službu," kazao je.

Ministar Ridge je kazao da još ne zna što će raditi dalje. No, kako je dodao, nakon 22 godine rada u vladi, odlučio je više se posvetiti obitelji. Tom Ridge je nedugo nakon napada na New York i Washington postao savjetnik Bijele kuće za domovinsku sigurnost. U siječnju prošle godine postao je prvi ministar domovinske sigurnosti, nakon što je Kongres usvojio zakonski prijedlog o osnivanju novog Ministarstva domovinske sigurnosti, koje je pod jednim krovom okupilo 180 tisuća djelatnika iz 22 vladine agencije. Ministar Ridge je također izrazio uvjerenje da je Amerika danas sigurnija nego prije terorističkih napada 2001, no dodao je da još mnogo toga tek treba učiniti.

"Također sam uvjeren, na temelju onoga što su nam rekli zatočenici osumnjičeni za terorističke djelatnosti, da ukoliko povećamo budnost i pojačamo mjere opreza, možemo lakše spriječiti napade. Ne mogu vam sa sigurnošću reći koliko smo napad spriječili, ali sam prilično siguran da smo ih spriječili dosta," rekao je.

Tom Ridge je bivši kongresmen i guverner Pennslyvanije, te odlikovani veteran Vijetnamskog rata. Prije njega, odlazak iz vlade najavilo je još nekoliko članova predsjednikovog kabineta. Ministar Ridge će ostati na dužnosti do 1. veljače, kako bi mogao biti imenovan njegov nasljednik na čelu Ministarstva domovinske sigurnosti.

XS
SM
MD
LG