Linkovi

U trećem tromjesečju veća stopa rasta američkog gospodarstva od očekivane (1/12/04) - 2004-11-30


Prema najnovijim podacima Ministarstva trgovine, američko gospodarstvo raslo je po godišnjoj stopi od 3,9 posto u trećem kvartalu ove godine, što je znatno više od 3,7 posto koliko su analitičari predviđali. To povećanje uglavnom se pripisuje povećanoj poslovnoj i osobnoj potrošnji.

Međutim, američko gospodarstvo je na putu da uspori svoj rast za sljedeću godinu na razini od 3,3 posto dok će apsorbirati efekte naglih povećanja cijena nafte – kaže se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj sa sjedištem u Parizu. Ova organizacija također upozorava da bi moglo doći i do daljnjeg pada vrijednosti američkog dolara zbog velikog proračunskog manjka. Ove nove prognoze predstavljaju znakovito smanjenje u odnosu na ranija predviđanja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj koja su govorila o ekonomskom rastu od 4,4 posto u Sjedinjenim Državama za 2005. godinu.

Prema istom izvješću OECD-a, gospodarski oporavak u zemljama eurozone morat će se također nositi sa sve većim cijenama goriva i povećanom vrijednošću eura, koja ograničava izvoz. Ukupni društveni proizvod u 12 zemalja koje koriste euro kao zajedničku valutu porast će za 1,9 posto 2005. godine, te 2,5 posto godinu dana kasnije. U skladu s ranijim iznesenim procjenama čelnika Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, poziva se na odlučniju provedbu reformi usvojenih 2000. godine u Lisabonu, kojima je cilj bio da ova monetarna unija postane najkonkurentnija ekonomska regija do 2010. godine.

XS
SM
MD
LG