Linkovi

Predsjednik Bush mijenja svoju ekonomsku ekipu (29/11/04) - 2004-11-29


Predsjednik Bush planira promijeniti ekonomsku ekipu svog kabineta po drugi puta u dvije godine, piše "Washington Post", dodajući: u novom izboru naći će se vrlo istaknute i poznate osobe izvan administracije, koje će predsjedniku pomoći u plasiranju pred Kongres i pred američku javnost reorganizacije sustava državne mirovinske zaštite, kao i izmjene poreznih zakona.

Kako su washingtonskom listu izjavili neki predsjednikovi pomoćnici, četiri od pet ključnih ekonomskih položaja zauzet će nova lica, uključujući i čelna mjesta u ministarstvima financija i trgovine. Jedini dužnosnik koji najvjerojatnije ostaje je direktor za proračun Joshua Bolten. Među imenima mogućih novih dužnosnika spominju se guverner savezne države New York George Pataki, zatim republikanac iz Teksasa Phil Gramm – koga favoriziraju konzervativci -, te John Mack koji je u lipnju odstupio s čelnog mjesta financijske korporacije Credit Suisse Group.

"Christian Science Monitor" se bavi današnjom temom rasprave pred američkim Vrhovnim sudom: medicinskom uporabom marihuane. Slučaj je dospio pred Vrhovni sud zbog raskoraka između saveznog zakona, koji kriminalizira svako korištenje marihuane, i zakona Kalifornije koji dozvoljava uporabu ove droge u medicinske svrhe. Tužbu su podnijele dvije bolesnice iz Kalifornije kojima je uporaba marihuane – što su im prepisali liječnici - ostala kao posljednje sredstvo u borbi protiv boli u njihovim teškim bolestima.

Bostonski list piše da bi rasprava o ovom slučaju mogla postati povijesna i to ne samo zbog marihuane, nego i zbog mogućeg redefiniranja ravnoteže vlasti između Kongresa i pojedinih saveznih država. Naime, u svojoj osnovi, pitanje uporabe marihuane u medicinske svrhe, koje svojim zakonima dozvoljava nekoliko američkih saveznih država, pitanje je do koje mjere Ustav postavlja ograničenja na ovlasti Kongresa da regulira pitanja koja su tradicionalno ostavljena u domeni vlada samih saveznih država. (db)

XS
SM
MD
LG