Linkovi

Što brže reorganizirati obavještajni sektor (29/11/04) - 2004-11-29


Predsjedatelj povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade na Sjedinjene Države 2001. godine, izjavio je da predsjednik Bush mora izvršiti pritisak na Kongres kako bi se usvojio zakon o reformi obavještajnih službi. Thomas Kean ističe da je reorganizacija obavještajnog sektora ključna za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

Prijedlog zakona o reformi obavještajnih službi nije prošao u Kongresu zbog protivljenja nekoliko utjecajnih članova u Zastupničkom domu. Thomas Kean bio je član tog doma i dobro zna da je proces usvajanja zakona složen i dugačak. No, kako napominje, u ovom slučaju vrijeme je od ključne važnosti i zemlja ne može čekati.

"Ovaj zakon će biti usvojen. Pitanje je hoće li se to dogoditi sad ili nakon novog napada."

U intervjuu za televiziju NBC republikanski predsjedatelj povjerenstva koje je istraživalo terorističke napade na Sjedinjene Države pozvao je predsjednika Busha da osobno izvrši pritisak kako bi zakon bio usvojen. On vjeruje da je predsjednikovo obećanje da će podržati navedeni prijedlog – iskreno.

"On je iskren. Iskren je o gotovo svakom pitanju. Ne morate se slagati s predsjednikom i možete reći da je u nečemu pogriješio. Međutim, kad on kaže da se zalaže za nešto, onda čvrsto stoji iza toga, bori se za tu stvar i na kraju uspijeva dobiti zeleno svjetlo Kongresa."

Vodeći demokrat u povjerenstvu, Lee Hamilton, ocijenjuje da su izgledi za usvajanje prijedloga o reformi obavještajnog sektora 60 na prema 40. I on vjeruje da je vrijeme veoma važno.

"Al-Qaida se neće zaustaviti. Oni će i dalje biti aktivni. Stoga usvojimo ovaj zakonski prijedlog jer će donijeti velik broj korisnih promjena u protuterorističkim aktivnostima. Pojedinosti možemo dogovarati u budućnosti, kao što se to radi i s drugim važnim zakonima."

Kompromisnu verziju zakona Senat je usvojio nadmoćnom većinom glasova. No u Zastupničkom domu, predsjedatelj Dennis Hastert odbio je dati prijedlog na završno glasovanje zbog primjedbi utjecajnih republikanskih predsjedatelja Odbora za pravosuđe i Odbora za oružane snage. Predsjedatelj Odbora za pravosuđe, James Sensebrenner, želi snažnije mjere za spriječavanje ilegalnog useljavanja dok predsjedatelj Odbora za oružane snage, Duncan Hunter, izražava bojazan odredbom prema kojoj će nacionalni direktor za obavještajne službe nadgledati djelatnost svih obavještajnih agencija uključujući one koji upravljaju vojnim satelitima. Kongresmen Hunter kaže da se radi o pitanju života i smrti.

"Kad trebate satelit iznad pozicije na kojoj se nalazite onda morate biti u mogućnosti upravljati tim satelitom. Senat nije voljan zadržati ono što mi nazivamo zapovjednim i kontrolnim lancem između vojnika na terenu i podrške koju pružaju agencije koje upravljaju tim satelitima."

No pregovarači koji su radili na prijedlogu vjeruju da su ove primjedbe uzete u obzir u konačnom prijedlogu. Evo što o tome kaže demokrat Joseph Lieberman, iz senatskog Odbora za obavještajna pitanja.

"Ova dva gospodina imaju pravo na mišljenje. Ali nemaju pravo zaustaviti ovu mjeru koja je iznimno važna za nacionalnu sigurnost, mjeru koju želi i predsjednik i većina u oba doma Kongresa."

Kongres će uskoro nastaviti zasjedanje kako bi razmotrio proračunski zakon. Ako zakonodavci ne uspiju postići dogovor oko zastalog zakona o obavještajnim službama, onda će novoizabrani saziv Kongresa, koji će započeti zasjedanje u siječnju, pripremiti novi prijedlog tog zakona.

XS
SM
MD
LG