Linkovi

Euro dosegao rekordnu cijenu u odnosu na dolar (29/11/04) - 2004-11-28


Padajući čitav tjedan, američki dolar ovog je petka dosegao novu najnižu vrijednost prema euru. Zajedničku europsku valutu gurnuo je nešto iznad dolara i 33 centa prije nego se počeo lagano oporavljati. Brzina kojom je tonuo ovog tjedna iznenadila je europske ekonomiste od kojih većina prognozira daljnji pad američke valute. “Teško je zaustaviti taj vlak. Nitko sa sigurnošću ne može reći gdje je granica,” kaže Ulrich Beckmann iz Deutche banke. Voditelj odjela za tržišna istraživanja najveće njemačke banke ne isključuje mogućnost da dolar, koji je od 2002. izgubio trećinu svoje vrijednosti prema euru, početkom iduće godine padne na 1,40.

“Definitivno postoji granica na kojoj će dolar stati, ali nitko ne zna gdje je ta granica. Mislim da ima jos prostora za rast eura" - kaze Beckmann.

Evropske lidere hladan znoj oblijeva pri svakom novom padu vrijednosti dolara jer strahuju da će skuplji izvoz na američko i ostala tržišta vezana uz američku valutu oštetiti europski ekonomski oporavak.

"Europski izvoz je manje konkurentan, ali jak euro ima i svojih pozitivnih efekata", kaze Beckmann dodajući da rast eura ublažava rast cijena nafte koja je jeftinija za europske firme. Uz to, dodaje, europljanima su jeftinija putovanja u inozemstvo, a i cijene uvezenih proizvoda na europskom bi tržistu trebale biti nize.

"Jak euro," rekao je, "ima pozitivnih i negativnih strana. U globalu je veliki teret za njemačku ekonomiju, ali mislim da je još uvijek podnošljiv". Voditelj tržišnih istraživanja Deutche banke kaze da će snažan euro utjecati na europski gospodarski rast. U Njemačkoj bi bez jakog eura gospodarski rast, kaže, bio nešto veći ali još uvijek nedovoljan za otvaranje novih radnih mjesta.

Za slab gospodarski rast u euro zoni Europa i Amerika se međusobno optužuju ali ni jedna središnja banka još uvijek nije poduzela nikakve mjere za zaustavljanje pada dolara. Ekonomisti procjenjuju da su šanse za intervenciju male na sadašnjem tečaju iako je predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet u više navrata upozoravao na brutalan pad vrijednosti dolara. Posljednja zbivanja na tržištu novca nisu dobrodošla, kratko je komentirao Trichet u petak kada je euro nakratko prešao vrijednost od dolara i 33 centa.

Zbog visokog proračunskog, te deficita tekućeg računa plaćanja Amerikancima odgovara niži dolar što, kaže Ulrich Beckmann, limitira evenutalne poteze Europske središnje banke.

"Kada bi", dodaje, "postojao zajednički interes središnjih banaka u svijetu, europske, američke i japanske intervencija bi možda imala efekata. Obzirom da Amerikancima odgovara slabiji dolar bilo kakav potez Europske središnje banke bio bi osuđen na neuspjeh.

XS
SM
MD
LG