Linkovi

Theo van Gogh ubijen poluautomatskim pištoljem hrvatske proizvodnje (28/11/04)  - 2004-11-27


Ubojica nizozemskog režisera Thea van Gogha koristio se ilegalno kupljenim pištoljem hrvatske proizvodnje.

Ubojica nizozemskog režisera Thea van Gogha Mohammed B. ispalio je svih dvadeset metaka iz svog poluatomatskog pištolja pogodivši žrtvu šest puta te ranivši policajca i usputnog prolaznika. Pištolj je hrvatske prozvodnje i nabavljen na crnom tržištu, objavila je nizozemska policija nove detalje istrage nad 26-godišnjim ekstremistom marokanskog porijekla, kojio je usmrtio van Gogha iz osvete radi režiserove žestoke kritike tretmana žena u islamskom svijetu.

Epizoda je ozbiljno zaljuljala po mirnu, tolerantnu Nizozemsku izazvavši val paljenja džamija i, kao osvetu na osvetu, crkava. U međuvremenu se situacija relativno smirila, makar na površini, iako diskusije i dalje traju a ulje na vatru zadnjih dana dolila je izjava jednog tamošnjeg imama kako želi brzo skončavanje domaćeg političara Wildersa poznatog po glasnoj kritici radilamnog Islama.

U priči je interesantno to da je ubojica imao poluatomatski pištolj novije hrvatske produkcije HS2000. Proizvod tvornice IM Metal kupljen je ilegalno, na crnom tržištu; košta između tisuću i 1.500 eura i jedan je od deset do 20 tisuća komada koliko se godišnje prošverca u ovu 16-milijunsku zemlju, tvrde podaci nizozemske policije.

80 posto oružja na crnom tržištu je iz Njemačke, Belgije i Portugala, ostatak je iz zemalja istočne Europe i s prostora nekadašnje Jugoslavije.

Pištolji marke HS jedini su aktualni hrvatski proizvod interesantan švercerima i s dobrom prođom, k tome lako je dostupan putem Interneta šti su odmah zorno potrvdili reporteri nizozemske televizije NOS. Ovo oružje, budući da je lagano, precizno, pouzdano, kvalitetno i primjerene cijene, koristi i nizozemska žandarmerija.

Za sada nema službenih reakcija na temu šverca i kanala trgovine. Uzgred, Amsterdam je jedno od ključnih mjesta na europskoj karti ilegalne trgovine oružjem. Nakon nekoliko krvavih gangsterskih obračuna koji su okrutnošću zaprepastili Nizozemsku, kontrolu nad ovim dijelom podzemnog businessa preuzela je srpska mafija.

XS
SM
MD
LG