Linkovi

U šest ujutro, na rasprodaju (27/11/04) - 2004-11-27


U petak ujutro, američki su trgovci širom otvorili vrata svojih trgovina još prije zore, pozivajući kupce na prvi dan blagdanske rasprodaje. Tradicionalno je prvi dan nakon Dana zahvalnosti početak božićne sezone kupovanja, koji se obilježava posebnim popustima za najranije kupce, kao i besplatnom jutarnjom kavom i krafnama za one koji su u redu proveli nekoliko sati da bi među prvima kupili predmete na rasprodaji.

Ove je godine 'crni petak' – kako se naziva taj dan – posebice željno iščekivan, u najmanju ruku među prodavačima. Trend prodaje je, naime, doživio udarac što od visokih cijena benzina, što od nesigurnosti na tržištu rada, a što od nedostatka dovoljno uzbudljivih noviteta. Čak ni rasprodaje povodom početka školske godine nisu donijele nikakve posebne radosti trgovinama. Od ovog se petka, dakle, mnogo očekivalo.

Na kraju dana, mnogi nisu krili zadovoljstvo: odaziv kupaca – barem u trgovine igračaka, bijele tehnike i kućne elektronike – bio je u najmanju ruku jednak prošlogodišnjem, a mnogi kažu – i bolji.

Očekuje se da će u ovogodišnjoj blagdanskoj sezoni – koja uključuje i ranu hanuku, od 7. do 17. prosinca – Amerikanci potrošiti 220 milijardi dolara, odnosno 5 posto više nego lani. Prema istim procjenama, svaki će kupac potrošiti oko 700 dolara na poklone, te oko 90 dolara na sebe.

XS
SM
MD
LG