Linkovi

Izbori u Iraku (27/11/04) - 2004-11-27


30. siječnja, Iračani će na izborima birati 275 članova nacionalnog zakonodavnog tijela, a za ove izbore već se registriralo više od 200 stranaka. Promatrači Ujedinjenih naroda stigli su u Irak da bi pripremili održavanje izbora, nakon koji će nacionalni parlament sastaviti novi ustav. Glasači će se tijekom 2005. još jednom vratiti na birališta da bi se izjasnili o ustavu. Salama al-Khafaji, članica prijelaznog Nacionalnog vijeća, kazala je: "Održavanje izbora u Iraku je vrlo važno, a pogotovo je važno da se održe na vrijeme."

Teroristički napadi nastavljaju se u pojedinim dijelovima Iraka. Međutim, pobuna neće omesti izborni proces. Farid Ayar, glasnogovornik iračkog izbornog povjerenstva, kazao je: "Niti jedna iračka pokrajina neće biti isključena, jer je u zakonu Irak definiran kao jedinstveno izborno tijelo i stoga bi bilo protuzakonito isključiti bilo koji dio zemlje iz izbora." Povjerenstvo je počelo kampanju informiranja Iračana o izbornom procesu i poticanja glasača da iziđu na birališta.

Predsjednik George Bush kazao je da izbori predstavljaju važan korak naprijed: "Sjedinjene Države ostat će na zadanom putu i dovršit će svoj zadatak. Pomoći ćemo Iračanima da razviju demokraciju i svijet će zbog toga biti bolji. Slobodna društva ne napadaju jedna druga. Demokratske zemlje slušaju težnje svojih građana, a ne potiču mržnju, nezadovoljstvo i buduće teroriste."

Khalood al-Zayadi, 32-godišnja Iračanka koja radi za jedan irački dnevni list, kaže da gotovo svi u Iraku žele izbore: "Mnoge se stvari mijenjaju. Možda će se promijeniti i vlada ili čelnik Iraka ili pak irački zakoni. Mnoge će se stvari promijeniti."

"Na svakom koraku u ovom procesu uvođenja samouprave, irački narod i njegovo čelništvo učinili su sve što je trebalo u okviru zadanih rokova i sve su prepreke samouvjereno nadišli," rekao je predsjednik Bush, dodajući da će tako biti i dalje.

XS
SM
MD
LG