Linkovi

Čudnovati New Jersey (26/11/04) - 2004-11-26


Američka savezna država New Jersey vjerojatno je predmet najvećeg broja šala stanovnika drugih saveznih država.

Neke su čak i zaslužene, poput službenog nadimka te države - 'Država vrtova' - koji je u potpunom neskladu s jezivim krajolikom prostranih industrijskih zona, koje prekrivaju najveći dio te države, vječno zagušenih auto-cesta, obrubljenih s obje strane miljama i miljama jednako neprivlačnih trgovačkih centara.

No, putnicima namjernicima - posebice onima koji čeznu za nesvakidašnjim, paranormalnim ili potpuno čudnim stvarima - New Jersey ima što za ponuditi, tvrde tamošnji stanovnici Mark Sceurman i Mark Moran. Njih su dvojica napisali turistički vodič o toj državi pod naslovom: "Vrlo čudnovati New Jersey - turistički vodič kroz lokalne legende i najbolje čuvane tajne," koji sadrži čitav niz krajnje bizarnih atrakcija.

Recimo, lokalno stanovništvo - poznato po sklonosti vrlo upadljivim, čak razmetljivim, nadgrobnim spomenicima - nadmašilo je samo sebe jednim od takvih spomenika. To je ogromni granitni Mercedes 240. Skulpturu su klesari izrađivali čitavu godinu dana, a koštala je pola milijuna dolara … i to sedamdesetih godina! Kameni Mercedes spomen je jednog lokalnog bogataša njegovom preminulom bratu, kojemu je za života obećao taj luksuzni automobil, ali mu ga nije kupio.

Primjera za neobičan ukus u uređenju vrta, kako se tvrdi u ovom neobičnom turističkom vodiču, može se vidjeti na svakom koraku, ali neki ipak odskaču od prosjeka. U mjestu Deptford, jedan je vrt potpuno pretvoren u svijet iz mašte, izgrađen od kamenčića raznih veličina - tu su dvorci, rijeke, mostovi, kanali i druge najneobičnije građevine, koje je svojedobni ekscentrični vlasnik stvarao tijekom više desetljeća. U mjestu Kendall Park, jedan bračni par ulaz u svoju kuću ukrašava desecima - ako ne i više - dječjih drvenih konjića za ljuljanje, koji su svi prije ove ukrasne faze svog postojanja bili na otpadu … pa upravo tako i izgledaju. No, mještani ovo smatraju napretkom, jer je ranije taj isti par ukrasio svoje pročelje stotinama kuglaških lopti. Te su lopte izgledale toliko nakaradno, da su sudskom odlukom bile uklonjene.

XS
SM
MD
LG