Linkovi

Umro Arthur Hailey (26/11/04) - 2004-11-26


Britanski pisac Arthur Hailey umro je u svojem domu na Bahamima u dobi od 84 godine. Prema riječima njegove udovice Sheile, umro je u snu. Liječnici vjeruju da je pretrpio moždani udar. Hailey je bio autor 11 knjiga, koje su objavljene u 170 milijuna primjeraka u 40 zemalja svijeta. U svojim knjigama, kao što su "Aerodrom" i "Mjenjači novca", često je pisao o običnim ljudima u izvanrednim situacijama.

Rođen u Lutonu u Britaniji 1920, Hailey je napustio školu kada mu je bilo 14 godina, jer mu roditelji više nisu mogli priuštiti daljnje školovanje. U drugom svjetskom ratu bio je pilot RAF-a, a 1947. preselio je u Kanadu. Pisanju se posvetio nakon što je na letu od Toronta do Vancouvera 1955. počeo razmišljati o tome što bi se dogodilo kada bi piloti dobili otrovanje hranom i kada bi on morao prizemljiti avion. Do prizemljenja, već je u glavi imao cijelu radnju. U sljedeća dva vikenda i pet noći napisao je scenarij za televizijski film "Flight into Danger – Let u opasnost", koji je postao nevjerojatno popularan i izmijenio mu život. Nakon što je njegov scenarij pretvoren u knjigu, odlučio je i sam početi pisati knjige. Svoje prvo djelo "The Final Diagnosis – Završna dijagnoza" objavio je sljedeće godine. Njegova knjiga "Aerodrom" iz 1968. ubrzo je ekranizirana i tako je otvorila put popularnim filmovima katastrofe tijekom sedamdesetih. 1969. preselio je na Bahame, a nekoliko godina kasnije prestao je pisati za masovno tržište.

Britanski pisac Anthony Burgess jednom je prilikom rekao: Kada ljudi kupuju knjige, žele seks, nasilje i konkretne informacije. .. Upravo to i dobivaju od Arthura Haileya, čiji likovi raspravljaju o problemima upravljanja hotelima, dok se bave preljubom, prije nego što će ih netko pretući."

XS
SM
MD
LG