Linkovi

Lipman: 'Razlike između Rusije i Zapada nisu nikad bile toliko velike' (26/11/04) - 2004-11-25


Kriza u Ukrajini ukazuje uz ostalo i na probleme u odnosima Zapada i Rusije. Moskva otvoreno podržava premijera Viktora Janukoviča, čime nastoji ojačati svoj politički utjecaj u susjednoj Ukrajini. Zapad pak želi da se utvrdi je li na nedavnim izborima za predsjednika države bilo nepravilnosti, te ako ih je bilo da se izbori ponove. Kako iz Moskve javlja Bill Gasperini, politička kriza u Kijevu pokazuje da su razlike između Istoka i Zapada i danas vrlo naglašene.

Nad političkom krizom u Ukrajini nadvija se sjena Kremlja. Tako je bilo od početka izborne kampanje, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin dva puta dolazio u Ukrajinu da iskaže podršku premijeru Janukijeviču. Moskva očekuje da će upravo ovaj političar pomoći u obnovi ruskog utjecaja u Ukrajini, koja je bila pod izravnom ruskom vlašću više stoljeća. Može se reći da je Vladimir Putin na granici Ukrajine povukao svojevrsnu crtu, preko koje se zapadni utjecaj ne bi smio osjećati. Za Rusiju, Ukrajina spada u kategoriju takozvanog “bližeg inozemstva” – fraza koja se u Moskvi često zna čuti.

Iako se često govori o partnerskom odnosu Zapada i Rusije, ruskom se predsjedniku ne sviđa što mu Europa dijeli lekcije o poštivanju ljudskih prava. Politička analitičarka Maša Lipman, koja radi u Centru Carnegie u Moskvi, kaže da kriza oko ukrajinskih izbora pokazuje koliko Rusijom i danas dominira hladnoratovski mentalitet. “Mislim da razlike između Rusije i Zapada nisu nikad bile toliko velike kao što su sada, za krize u Ukrajini” – rekla je Maša Lipman.

Razlike postoje i u vezi samog pojma “demokracije”. Predsjednik Putin je pristaša snažnog centraliziranog vodstva, za kojeg smatra da jedino može uvesti red u kaos post-sovjetskog društva. Putin je uspio nametnuti svoju volju na političkoj sceni – na izborima je, uz pomoć pristranih medija, porazio oporbu. Ruski je predsjednik čak i najavio ukidanje nekih od izbora – guvernere regija od sada će imenovati on, umjesto da ih biraju građani. Sve to ukazuje na velike razlike između Zapada i Rusije, razlike koje su krizom u Ukrajini još više produbljene.

XS
SM
MD
LG