Linkovi

Val putnika za Dan zahvalnosti najveći od 2001. (25/11/04) - 2004-11-25


Današnja izdanja američkih dnevnih listova – kao što se može očekivati – najviše mjesta posvećuju Danu zahvalnosti.

"New York Times" piše da je ovogodišnji val putnika u tjedan dana oko blagdana najveći od 2001. godine: procjenjuje se da će samo zračnim putem više od 16 milijuna Amerikanaca odlaziti i vraćati se s obiteljskog okupljanja, večeras za blagdanskom trpezom.

Za američke avioprijevoznike to je dobrodošla vijest, piše njujorški dnevnik, jer im je u ovoj za sve njih vrlo lošoj godini to barem kratkotrajna financijska olakšica. Avionske su karte inače ove godine skuplje za skoro 3 posto nego prošle, ali ni to nije dovoljno da se izbjegnu neki bankroti ili, u najmanju ruku, srezivanje plaća uposlenika avioprijevozničkih kompanija.

Kako piše "Times", sindikat stjuardesa i stjuarda uoči blagdana je zaprijetio štrajkom ukoliko dođe do smanjivanja plaća i drugih pogodnosti ovog osoblja. Piloti, barem oni kompanije Delta Air Lines, pristali su na smanjenje plaća spasivši tako ovaj mjesec Deltu od proglašenja bankrota. Kompanije US Airways i United Airlines već jesu u bankrotu. Američki avioprijevoznici ove će godine ukupno ostvariti gubitak u iznosu od 5 i pol milijardi dolara. A, to je povrh 30 milijardi gubitka od 2000. do danas.

No, kako piše "USA Today", većinu blagdanskih putnika nevolje avioprijevoznika neće ni na koji način pogoditi: Auto-moto savez Amerike procjenjuje da se na cestama, na četiri kotača, nalazi gotovo 31 milijun građana, a u vlakovima do svog odredišta stiže oko milijun putnika.

XS
SM
MD
LG