Linkovi

Sabor izglasao proračun za 2005. (25/11/04) - 2004-11-25


Nakon punih jedanaest sati izjašnjavanja o 325 zastupničkih amandmana, koje je vladajuća većina odbila, predsjednik Sabora Vladimir Šeks sinoć je zadovoljno konstatirao: "Potvrđujem je da je s većinom od 79 glasova "ZA" i 17 glasova "PROTIV" donesen Državni proračun RH za 2005.".

Proračunski rashodi za iduću godinu iznosit će 90,9 milijardi kuna, a planirani prihodi 86,7 milijardi. Vlada za iduću godinu optimistično planira da proračunski deficit neće premašivati 3,7 posto bruto društvenog proizvoda.

Iako je proračun za iduću godinu veći nego ikada dosada, iako se radi o za hrvatske prilike golemom novcu, njegova veličina i struktura rezultat su isključivo volje vladajućeg HDZ-a i malih stranaka koje ga podržavaju. Opozicijske stranke, naime, nisu imale nikakvog utjecaja na kreiranje ovog golemog proračuna, čak niti u jednoj stavci. Pokazatelj apatije i revolta opozicijskih stranaka protiv ove prakse donošenja proračuna jest i broj opozicijskih zastupnika u sabornici u trenutku njegovog izglasavanja – bilo ih je svega 17. Vlada je već dan ranije jasno najavila da neće prihvatiti niti jedan od 325 predloženih amandmana, kojima su zastupnici tražili drugačiju raspodjelu oko 4,5 milijardi proračunskih kuna.

Zastupnici su ipak inzistirali da se o svakom amandmanu glasa, iako je to bila unaprijed izgubljena bitka, jer je parlamentarna većina vrlo poslušno slijedila naputak Vlade i glatko odbila sve zastupničke amandmane. Saborska većina prihvatila je tek pet Vladinih amandmana na proračun, koji su bili čisto tehničke naravi, jer se njima preraspodjeljuje novac unutar istih ministarstava.

Ipak, iz jučerašnjeg glasanja o amandmanima treba spomenuti jednu epizodu koja govori o unutarstranačkim prilikama u HDZ-u. Revoltiran što Vlada nije prihvatila njegove amandmane, kojima traži dodatnih 280 milijuna kuna za projekte u Slavonsko-baranjskoj županiji, zastupnik HDZ-a Branimir Glavaš, te još dvojica zastupnika iz njegove županije, Ivan Drmić i Vladimir Šišljagić, bili su suzdržani kod glasanja o pet Vladinih amandmana. To je presedan u HDZ-ovom zastupničkom klubu da zastupnici budu suzdržani kod glasanja o amandmanima vlastite Vlade.

Nakon toga Vladimir Glavaš izašao je iz Sabornice, te je novinarima koji prate rad Sabora izdiktirao izjavu u kojoj se obrušio na Sanaderovu Vladu, nazvavši je birokratski neosjetljivom na potrebe Slavonsko-baranjske županije koja je, kako je rekao, bastion HDZ-a. Novinarima je također najavio da će kod rebalansa proračuna iduće godine tražiti još više od onoga što traži u ovom trenutku. Naime, iduća 2005. je izborna godina, a u njoj će se, nakon predsjedničkih, održati i lokalni izbori. Ona županija kojoj HDZ-ova Vlada iduće godine dodijeli više novca, vjeruju HDZ-ovci poput Glavaša, osigurat će na lokalnim izborima pobjedu HDZ-a.

U saborskoj stanci, Glavaš i Šeks otišli su u zgradu Vlade, u kabinet premijera. Nakon razgovora s njim, Glavaš se primiren vratio u Sabor, te kazao novinarima da mu je premijer obećao traženih 280 milijuna kuna za njegovu županiju prilikom rebalansa proračuna.

Tu svojevrsnu demonstraciju moći jednog od najutjecajnijih ljudi iz HDZ-a Branimira Glavaša na Vladu i premijera neki su domaći mediji u Hrvatskoj istaknuli kao najvažniji događaj prilikom jučerašnjeg glasanja o proračunskim amandmanima.

Danas će, kako je najavljeno, Sabor raspravljati o smjeni ministra vanjskih poslova Miomira Žužula zbog sukoba interesa, što su u Saboru zatražile tri opozicijske stranke – SDP, HSS i HNS. Vlada je čvrsto stala iza ministra i pozvala zastupnike da se usprotive zahtjevu za njegovom smjenom.

XS
SM
MD
LG