Linkovi

Djevojka preživjela bjesnoću zahvaljujući komi i lijekovima (25/11/04) - 2004-11-25


Jedna mlada djevojka iz američke savezne države Wisconsin postala je prvo ljudsko biće koje je preživjelo bjesnoću bez cjepiva zahvaljujući inovativnoj terapiji.

Prošli mjesec, liječnici u Dječjoj bolnici Wisconsina u predgrađu Milwaukeeja izazvali su lijekovima komu kod kritično bolesne djevojke i počeli joj davati antivirusne lijekove, iako nije jasno koji je od tih lijekova pomogao u njenom oporavku.

Mladu pacijenticu Jeanna iz mjesta Fond du Lac ugrizao je slijepi miš tijekom mise u crkvi 12. rujna. Nakon ugriza nije otišla liječniku. 18. listopada primljena je u bolnicu sa simptomima bjesnoće, kao što su nejasni govor i fluktuacije svijesti.

Bjesnoću izaziva virus, koji se prenosi izlučevinama zaražene životinje, kao što je slina. Cjepivo, koje stimulira proizvodnju anti-tijela, eliminira opasnost od bjesnoće, ukoliko osoba izložena virusu bjesnoće bude cijepljena u roku od nekoliko dana. Kada se simptomi razviju, obično nakon nekoliko tjedana, cjepivo je znatno manje efikasno, a u poodmaklom stadiju bolesti, kao u slučaju Jeanne iz Wisconsina, gotovo je potpuno beskorisno.

Induciranje kome koristi se kod pacijenata s teškim oštećenjima mozga izazvanim zarazom, ozljedom ili moždanim udarom. Liječnici su odlučili izazvati komu, jer se pokazalo da bjesnoća ne nanosi trajna oštećenja strukturama mozga, već da smrt nastupa jer virus uzrokuje privremenu disfunkciju centara u mozgu, koji kontroliraju funkcije poput disanja i gutanja.

Jeanneni liječnici ne žele otkriti koje su lijekove koristi dok ne objave rezultate svojeg tretmana u znanstvenoj literaturi.

XS
SM
MD
LG