Linkovi

Do reformi američkih obavještajnih službi kompromisom (24/11/04) - 2004-11-24


Pogled na naslovnice jutrošnjih izdanja najvećih američkih dnevnih listova pokazuje da domaća politička scena polako ustupa mjesto drugim temama.

"New York Times" se još jedini bavi aktualnom temom pregovora Bijele kuće i republikanaca u Kongresu oko zakona o reformi obavještajnih službi. Ističe se javno iskazani stav šefa Pentagona, Donalda Rumsfelda, da – suprotno svim spekulacijama – podržava stav Bijele kuće, dakle, predsjednikovog kabineta, a ne da lobira za propast zakona koji bi Pentagonu oduzeo kontrolu nad 80 posto proračunskih sredstava koja se izdvajaju za obavještajne službe. Njujorški list zaključuje da jedini spas zakona leži u kompromisima obiju strana.

Najtiražniji američki dnevni list "USA Today" čitateljima koji će se ovih dana naći na putu – s obzirom na sutrašnji Dan zahvalnosti – poručuje: 'Ne donosite sa sobom na aerodrom ni vatreno oružje, ali ni cirkularne pile!' Naime, kako piše ovaj list, tri godine nakon terorističkih napada na New York i Washington, mnogi zrakoplovni putnici još uvijek svakog dana pokušavaju ući u avione s tisućama potencijalno opasnih predmeta.

Kako piše "USA Today", Uprava za sigurnost zračnog prometa zaplijenila je u dvije i pol godine, na 450 američkih aerodroma, skoro 16 milijuna zabranjenih predmeta, uključujući i 2150 komada vatrenog oružja, 75 tisuća rezača kutija, te skoro 5 milijuna noževa. Samo u listopadu, zaplijenjeno je streljivo čak dvije tisuće puta, uz 73 pištolja i 170 tisuća noževa. Recimo, nađeni su noževi koji izgledaju poput ruža za usne, radio u koji je bio ugrađen pištolj, zatim nabijen pištolj ušiven u plišanog medvjedića, a nekoliko je putnika pokušalo u ručnoj prtljazi unijeti i cirkularnu pilu. U prtljazi jednog narednika nađena je nagazna mina, dok je jedan nadobudni hobista nekoliko puta pokušao unijeti barut i fitilje koje koristi u ispaljivanju golf loptica iz topa.

I, na kraju, ponovno "New York Times" i vijest da se najjači američki autoritet za zdravstvenu statistiku, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, ispričava za tvrdnju iz ožujka da svake godine 400 tisuća Amerikanaca umire zato što je predebelo. Brojka je jako, jako uvećana, kažu dužnosnici, ali nenamjerno, kao posljedica greške u proračunavanju. No, sa ili bez isprike, piše "Times", ta je brojka već krenula u vlastiti život, citira je se na svakom koraku, a posebice kao argument da je debljina jednako smrtonosna kao i pušenje. Dakle, za ispravak će trebat mnogo više od isprike.

XS
SM
MD
LG