Linkovi

Pad narudžbi robe trajne potrošnje i manje prijava za pomoć neuposlenima (25/11/04) - 2004-11-24


U listopadu je u Sjedinjenim Državama pao broj narudžbi za robu trajne namjene i to za 0,4 posto. Ovaj je podatak to nepovoljniji jer su analitičar predviđali porast od 0,5 posto. Robom trajne namjene smatraju se proizvodi koji se koriste duže od tri godine. Izuzme li se iz ove statistike sektor obrane, pad broja narudžbi prošli je mjesec smanjen za čak 1,5 posto.

Prema jednoj drugoj objavljenoj statistici Ministarstva rada, broj osoba u Americi koji se po prvi put prijavljuju za pomoć neuposlenima pao je za 12 tisuća i znosio 323 tiusće. U tjednu koji je završio 13. studenog ukupno je 2 milijuna i 755 tisuća Amerikanaca primalo pomoć za neuposlene.

***

Prodaja novih kuća u Sjedinjenim Državama prošli je mjesec porasla za 0,2 posto, postavljajući treći mjesec za redom rekord. Prema godišnjoj prilagođenoj stopi, prošli mjesec prodano je milijun i 226 milijuna kuća i stanova, što je najveća razina još od svibnja ove godine. Prosječna cijena kuće u listopadu izosila je 286 tisuća i 700 dolara. Analitičari to pripisuju još uvijek niskim kamatnim stopama u Sjedinjenim Državama.

Istovremeno broj prijava za stambene hipotekarske zajmove prošli je tjedan pao za 4,3 posto unatoč daljnjem snižavanju kamatnih stopa. Kamatna stopa na stambeni hipotekarski zajam na trideset godina iznosi u prosjeku 5,64 posto.

XS
SM
MD
LG