Linkovi

SAD ne mogu prihvatiti izborne rezultate u Ukrajini kao legitimne (24/11/04) - 2004-11-24


Američki državni tajnik Colin Powell upozorio je na moguće posljedice ukoliko ukrajinski dužnosnici ne provedu istragu slučajeve prevare na nedjeljnim predsjedničkim izborima. Gospodin Powel je izjavio da Sjedinjene Države ne mogu prihvatiti danas objavljene rezultate kao legitimne i zatražio od vlasti da ne koristen silu i nasilje protiv prosvjednika. Prije toga je Središnje izborno povjerenstvo proglasilo premijera Viktora Janukoviča pobjednikom.

Oporbeni ukrajinski čelnik Viktor Juščenko izjavio je da se zalaže za poništavanje nedjeljenih predsejdničkih izbora i da se održi novi krug. Prije toga Europska unija pozvala je Ukrajinu da odgodi proglašavanje rezultata spornih predsjedničkih izbora od nedjelje, dok njihova regularnost ne bude ispitana od neovisnih čimbenika. Glasnogovornik Europske komisije je izjavio da bi moglo doći do ozbiljnih posljedica po odnose Ukrajine s Europskom unijom, ukoliko se ne obavi ozbiljna revizija glasovanja.

Dvojica ukrajinskih diplomata izjavila su za Glas Amerike da su potpisali deklaraciju u znak prosvjeda kako su obavljeni predsjednički izbori 21. studenog u njihovoj zemlji. Drugi tajnik ukrajinskog veleposlanstva u Washingtonu je priopćio da ne govore kao diplomati već kao ukrajinski građani. A ukrajinski konzul u San Franciscu je rekao - također za Glas Amerike - svaki diplomat mora odabrati za sebe: hoće li izabrati europsku demokraciju ili se vratiti natrag u sovjetsko doba.

XS
SM
MD
LG