Linkovi

Operacija 'čišćenja' Faludže od terorista (24/11/04) - 2004-11-24


Američke i iračke snage započele su složenu i tešku operaciju "čišćenja" Faludže, u kojoj su već otkrili da su pobunjenici koristili džamije za skladištenje eksploziva, oružja i prsluka za bombaše-samobojice.

Koalicijske snage su također pronašle sjedište pobunjenika. Na zidovima u podrumu vide se krvave mrlje. Čini se da je ta prostorija korištena za mučenje. Također su pronađena računala, koja su se koristila za masovnu proizvodnju video-snimaka počinjenih zločina.

General američkih marinaca John Sattler izjavio je da je tijekom borbi u Faludži, ubijeno do 1.200 pobunjenika, dok ih je više od tisuću uhvaćeno.

Faludža ima 300.000 stanovnika. Prema novinskim izvješćima, u gradu je tijekom borbi ostalo 50.000 stanovnika. Iako je sigurnosna situacija u Faludži sada uglavnom zadovoljavajuća, general Sattler je upozorio da onima koji su napustili grad povratak još uvijek ne bi bio siguran.

"Faludža je sigurna, no trenutno provodimo operaciju "čišćenja", koja će grad učiniti relativno sigurnim za njegove stanovnike. Nakon toga ćemo postupno predati kontrolu nad tim relativno sigurnim gradom iračkim snagama sigurnosti," kazao je.

General Sattler izjavio je da će se američke snage povući iz Faludže kada to bude zatražila prijelazna iračka vlada.

"Sve dok Iračani ne budu potpuno spremni i dok od nas ne zatraže puno povlačenje, ostat ćemo u blizini, tako da možemo ponovno ući u grad sa snagama za brzu reakciju, odnosno, da možemo pojačati snage bilo gdje u gradu. Na to ćemo biti spremni," kaže general Sattler.

Trebat će neko vrijeme da bi se "očistili" preostali džepovi otpora u Faludži, rekao je irački prijelazni premijer Iyad Allawi. No, kako je dodao, "Faludža više nije utočište terorista."

XS
SM
MD
LG