Linkovi

$1,3091 za jedan euro (24/11/04) - 2004-11-23


Američki dolar još je jednom pao na rekordno nisku razinu u odnosu na euro. Na europskim se burzama jučer za euro trebalo platiti 1,3091 dolara.

Do ovog dolazi nakon spekulacija da Rusija namjerava povećati količinu eura koju ima u svojim rezervama deviza.

Analitičari kažu da američka valuta bilježi pad vrijednosti zbog zabrinutosti glede sve većeg trgovinskog manjka.

I dok slabi dolar čini američke proizvode konkurentnijima, istovremeno američki potrošači plaćaju veću cijenu za, primjerice, francuska vina, njemačke automobile i drugu uvoznu robu.

******

Europski proizvođač zrakoplova Airbus jasno je nagovijestio da namjerava konstruirati novi zrakoplov kojim bi bio konkurencija Boeingovom modelu 7E7 'Dreamliner', na čijem razvoju ova američka kompanija intenzivno radi. Novi Boeingov model trebao bi ući u zračni promet 2008. godine. Airbusov model nosio bi oznaku A350, a bio bi zapravo verzija za duge pruge i efikasnije korištenje goriva postojećeg modela A330.

******

Prodaja u američkim lancima dućana blago je porasla u trećem tjednu ovog mjeseca, neposredno prije negoli ključna sezona prazničkog kupovanja počne. U tjednu koji je završio 20. studenog promet je povećan za 3,5 posto, mjereno po godišnjoj stopi. Za cijeli studeni do danas, prodaja u američkim lancima dućana povećana je za 0,1 posto. Ove statističke podatke objavljuje privatna kompanija Redbook Research, a temelji ih na praćenju prodaje u devet tisuća američkih dućana.

XS
SM
MD
LG