Linkovi

Bush uživa veću podršku Amerikanaca (23/11/04) - 2004-11-23


New York Times piše da su danas, nekoliko tjedna nakon izbora, Amerikanci optimistični glede još jednog četverogodišnjeg mandata predsjednika Busha no imaju ograde oko središnjih elemenata njegovog političkog programa kojim je porazio demokrata Johna Kerrya.

Iz istraživanja koje su zajednički proveli New York Times i CBS News vidljivo je da su Amerikanci, u najboljem slučaju, ambivalentni po pitanju Bushovih planova da preoblikuje sustav socijalnog osiguranja, izvrši reformu poreznog sustava, smanji poreze i imenuje konzervativne suce na važne položaje u sudbenoj vlasti. Gotovo dvije trećne ispitanika, ukljujući i 51 posto republikanaca, vjeruju da je važnije smanjiti veliki državni deficit nego smanjiti poreze što je središnji element ekonomskog plana predsjednika Busha, piše New York Times.

56 posto ispitanih općenito je optimistično glede sljedeće četiri godine pod vlašću predsjednika Busha. Istodobno, stopa popularnosti američkog predsjednika je porasla i njegovu politiku trenutno odobrava 51 posto građana što je najveća razina od oužjka. S druge strane, 48 posto ispitanika vjeruje da će se tijekom još jednog mandata predsjednika Busha zemlja više ideološki podijeliti nego ujediniti.

Washington Post, pak donosi tekst o novim podacima o useljavanju u Sjedinjene Države. U zemlji trenutno živi više od 34 milijuna imigranata od čega deset milijuna ilegalnih. Velik broj useljenika nastanjuje se u području koje obuhvaća glavni grad Washington i Baltimore. Prema novim podacima u toj regiji trenutno živi milijun i 300 tisuća useljenika što predstavlja povećanje od 379 tisuća u odnosu na 2000-tu godinu.

XS
SM
MD
LG