Linkovi

Del Ponte: Gotovinini jataci 'moćniji od dijela vlasti koji je iskreno spreman na suradnju' (24/11/04) - 2004-11-23


Zorz Crmaric: Dugo očekivani govor glavne tužiteljice Carle del Ponte pred Vijećem sigurnosti nije donio nikakvih posebnih iznenađenja ali je dao ili potvrdio neke informacije. Lada Stipić - Niseteo usporedila je dva govora, ovaj pred Vijećem sigurnosti i prije nekoliko dana NATO-vim veleposlanicima. Lado, ima li razlike?

Lada Stipic Niseteo: Razlika je u oštrini. Glavna tužiteljica nije bila previše obzirna ni pred NATO-vim stalnim Vijećem iskritiziravši radi nesuradnje zemlje regije i to u dovoljnoj mjeri da u NATO-savezu, po tko zna koji put ponove kako Hrvatskoj nema članstva bez besprijekorne suradnje a ona također otvara vrata Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori u NATO-vo Partnerstvo za mir. Glavna je tužiteljica najoštrije kritike, kakve je do sada običavala davati tek u interviewima, razumljivo rezervirala za Srbiju, srpska Vlada namjerno ignorira obaveze, Beograd je izručio Bearu dva dana uoči ministarskog skupa EU, samo takva vrsta pritiska daje rezultata, kazala je tužiteljica. Kada sam malo prije upitala glasnogovornicu europske Komisije o ovom dijelu govora potvrđeno mi je da je tužiteljičina poruka jasna i da će se Komisija zalagati za nepromijenjenu taktiku uvjetovanja integracija zemalja regije u Europu punom suradnjom s Haagom. Podsjećam da je u ovome stilu i izjava nizozemskog ministra za Europu: u ime predsjedavajuće države Atzo Nikolai poručuje kako je nezamislivo otvarati pregovore o ulasku u Uniju bez riješene suradnje.

Zorz Crmaric: Glavna je tužiteljica pohvalila nov element lova na haaške bjegunce?

Lada Stipic Niseteo: Prekogranična suradnja daje rezultata a pozitivan je primjer slučaj Bralo.

Zorz Crmaric: NATO također nije pošteđen kritika?

Lada Stipic Niseteo: Nedugo uoči predaje mirovne misije EU, SFOR "velika frustracija", kazala je tužiteljica, ne izvršivši obećanje da će uhititi bjegunce. Tužiteljica računa na suradnju međunarodnih snaga s lokalnim vlastima, što znači da će Unijine trupe i međunarodna policija imati dosta posla...

Zorz Crmaric: Ili Haag frustracija. Nego, Lado, kako tumačite kritike Hrvatske?

Lada Stipic Niseteo:Ništa iznenađujućega, čak je i ministar vanjskih poslova Hrvatske, jučer pred let za New York, zaboravio svoj zaštitni znak, bezgraničpni optimizam, i rekao da očekuje oštrinu. Oštrina je po meni u otvorenoj sumnji glavne tužiteljice u efikasnost pa čak i ozbiljnost mjera poduzetih od hrvatskih vlasti. Nitko nije zanijekao Gotovininu javnu sliku heroja a bjegunca i dalje podržava dobro organizirana jatačka mreža. Ona je, citiram, "moćnija od dijela vlasti iskreno spremnog na suradnju". Ocjena je posebno odjeknula u Bruxellesu i njome će se koristiti Unija pri odlučivanju je li vrijeme određivanju datuma početka pregovora s Hrvatskom. Neke zemlje zaista zagovaraju otvaranje pregovora plašeći se kontraproduktivnog otezanja, potrvdit će glasnogovornica u Ministarskom vijeću, ali većina zemalja smatra da bez ocjene o punoj suradnji nema ovog značajnog koraka. Carla dek Ponte je upozorila da bi svako popuštanje (dakle uključujući i zadovoljenu želju Zagreba da znade kada pregovori počinju bez obzira na spornig Gotovinu) značilo da međunarodna zajednica diže ruke od pravde. Tužiteljici je – smatram da je ovo bitno istaknuti – važno ne uhititi već precizno locirati bjegunca.

Zorz Crmaric: Tužiteljičin je govor potvrdio da će biti novih optužnica?

Lada Stipic Niseteo:Preostalih šest istraga biti će zaključeno do kraja godine uz nekoliko novih optužnica, dvije optužnice biti će priključene dvoma postojećim slučajevima, što značli da će se broj procesa povećati za najviše četiri.

Zorz Crmaric: Za kraj, Lado, kome EU vjeruje?

Lada Stipic Niseteo:Uz sav trud prijestolnica regije u uvjeravanju ljudi da su vlade a ne Haag u pravu, pa i ovdašnje spoznaje da tužiteljica nerijetko blefira, osoba koju će se jedino slušati zove se, zna se, Carla del Ponte.

XS
SM
MD
LG